— donderdag 21 februari 2019, 10:20 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: twee à / á drie

De juiste spelling is à, met een accent grave: ‘Het duurt twee à drie dagen.’ Het woord à, dat hier ‘tot’ betekent, is uit het Frans overgenomen. In het Frans staat op een a nooit een accent aigu.

De schrijfwijze à wordt ook gebruikt in constructies als tien shirts à € 27,50: daarmee wordt bedoeld dat de shirts € 27,50 per stuk kosten. À moet niet verward worden met ad: met tien shirts ad € 27,50 wordt uitgedrukt dat de tien shirts sámen € 27,50 kosten.

Er zijn niet veel woorden in het Nederlands waarin een a een accent grave krijgt. Enkele andere voorbeelden zijn voilà, déjà vu en à la carte. Wat vaker voorkomt, is een a met een nadrukteken: dát, wáár, sámen, enz. Op onze website is meer te lezen over de regels voor nadruktekens.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.