— dinsdag 28 oktober 2008, 08:52

Taaltip: handel(s)wijze

Wie het woord handelwijze of handelswijze in woordenboeken en woordenlijsten opzoekt, vindt in de meeste gevallen alleen handelwijze, zonder tussen-s. Dat is in theorie goed verklaarbaar. Samenstellingen waarvan het eerste deel een werkwoord is, krijgen doorgaans geen tussen-s: drinkgelag, parkeerplaats, wandelroute. Handelwijze is ook zo'n samenstelling: het woord betekent 'wijze van handelen, manier van doen', en handel is dus een werkwoordstam. Handelswijze is evenwel niet fout te noemen. De regel voor de tussen-s houdt in dat je de s schrijft als je hem uitspreekt. Er zijn veel mensen die 'handelswijze' zeggen, en die spelling is daarom ook goed. Alleen lijkt dat een samenstelling met het zelfstandig naamwoord handel - dat wel 'het geheel van iemands handelingen' kan betekenen, maar tegenwoordig toch vooral in commerciële zin wordt opgevat.

Bekijk meer van

Taaltip

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.