— donderdag 27 januari 2022, 08:28 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Knarsetanden / tandenknarsen

Is er verschil tussen tandenknarsen en knarsetanden?

Nee, tandenknarsen en knarsetanden betekenen hetzelfde, namelijk dat de tanden hoorbaar over elkaar schuren en knarsen. Dat kan van woede of ergernis zijn, maar het kan ook onbewust tijdens de slaap gebeuren.

De naslagwerken maken soms wel onderscheid, maar zijn het er dan niet over eens welke betekenis bij welk woord hoort. In de praktijk worden deze werkwoorden door elkaar gebruikt. Het lijkt er wel op dat knarsetanden iets vaker wordt gecombineerd met woorden als jaloezie, machteloze woede, spijt en frustratie. Tandenknarsen komt misschien iets vaker voor in combinatie met woorden als woede/boosheid, ongeduld en spanning.

Tandenknarsen is een werkwoord dat bestaat uit het zelfstandig naamwoord tand en het werkwoord knarsen. Op die manier worden veel werkwoorden gevormd; denk bijvoorbeeld aan huishouden, stofzuigen, videobellen en slaapwandelen. Knarsetanden is gevormd met dezelfde woorden, maar hierin komt eerst het werkwoord en daarna pas het zelfstandig naamwoord. Samengestelde werkwoorden van dit type zijn erg zeldzaam en worden niet meer nieuw gevormd. Andere voorbeelden zijn stampvoeten, klappertanden, schokschouderen en trekkebekken.

Bekijk meer van

Taaltip

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.