— donderdag 15 februari 2018, 14:49 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: Disneyverhaaltjes/disneyverhaaltjes

In de zin ‘Geloof jij de Disneyverhaaltjes/disneyverhaaltjes van het management nog?’ is zowel Disneyverhaaltjes (met een hoofdletter) als disneyverhaaltjes mogelijk. Als de hoofdletter wordt gebruikt, staat er ‘verhaaltjes die lijken op verhalen van Disney’. Ook in Disneyfilms en Disneyfiguren ligt een hoofdletter voor de hand. Er wordt dan rechtstreeks verwezen naar het bedrijf Disney.

Maar je zou ook kunnen verdedigen dat het verband met de eigennaam Disney verwaterd is. Dan is met disneyverhaaltjes iets algemeens bedoeld als ‘sprookjes’, ‘ongeloofwaardige verhaaltjes’.

Van Dale vermeldt disneyficatie (met kleine letter). Er wordt iets mee bedoeld als ‘overal een leuk verhaaltje voor iedereen van maken’. Daaruit blijkt dat disney zijn eigennaamkarakter begint te verliezen en een algemene betekenis krijgt. Op onze website staan veel meer voorbeelden van eigennamen die hun hoofdletter hebben ‘verloren’, zoals antonpieckarchitectuur (‘enigszins kneuterige, traditionele architectuur’) en mondriaankleur (‘primaire kleur’).

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.