e learning nvj

— donderdag 2 april 2020, 11:07 | 0 reacties, praat mee

Taaltip: corona / Corona en COVID-19 / Covid-19 / covid-19

Het woord corona wordt met een kleine letter geschreven, net als coronavirus, waarvan het een verkorting is. Daarmee staan corona en coronavirus op één lijn met aanduidingen als griep(virus), influenza(virus) en mazelen. Laatste wijziging: 3 april 2020, 13:38

Ziekte-aanduidingen
Aanduidingen van ziekten, virussen en dergelijke zijn in principe met een kleine letter: griep, mazelen, malaria, zika(koorts), ebola, griepvirus, norovirus, enz. Dat geldt ook als ze zijn afgeleid van een naam: usutuvirus (genoemd naar de Afrikaanse rivier Usutu), marburgvirus (naar de Duitse stad Marburg).

Een hoofdletter in ziekte-aanduidingen komt alleen voor in de volgende gevallen:

bij een aardrijkskundig bijvoeglijk naamwoord dat deel uitmaakt van de benaming: Spaanse griep, Engelse ziekte, Mexicaanse griep;
bij de toevoeging ‘van + de naam van de ontdekker’: de ziekte van Alzheimer/Crohn/Pfeiffer, het syndroom van Asperger/Down/Guillain-Barré; maar verkorte aanduidingen als alzheimer en pfeiffer zijn met een kleine letter;
bij afkortingen (maar niet bij allemaal): BSE, MS, SARS, Q-koorts; maar ingeburgerde afkortingen krijgen meestal kleine letters: aids, hiv, tbc.

COVID-19 / Covid-19 / covid-19
Er bestaan verschillende coronavirussen, die dan ook verschillende ziekten kunnen veroorzaken, waaronder SARS en MERS. De wereldwijde coronaziekte van 2020 wordt veelal aangeduid als COVID-19, een afkorting van coronavirus disease 2019. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) beveelt daarbij de spelling met hoofdletters aan, en dat past ook binnen de officiële spellingregels van het Nederlands. Daarin staat: “De afgekorte namen van ziekten schrijven we met hoofdletters. Alleen woorden [bedoeld is: afkortingen van ziekten] die tot het dagelijkse taalgebruik zijn doorgedrongen, schrijven we met kleine letters.” Met als voorbeelden: BSE, ME en MKZ versus aids en soa.

Maar de regel laat wel wat ruimte voor andere varianten. Want wanneer een afkorting tot “het dagelijkse taalgebruik” behoort, ligt niet vast. En op de website van de officiële woordenlijst staat bij het lemma BSE zelfs: “Naarmate een afkorting vaker wordt gebruikt, wordt de neiging deze zonder hoofdletters te schrijven sterker. De spelling met kleine letters is ook verdedigbaar.” De spellingregels zijn bovendien niet verplicht voor de media. Verschillende media kiezen ervoor om covid-19 te schrijven, met kleine letters. Die spelling sluit aan bij de al genoemde afkortingen aids en soa en bij de opmerking over BSE/bse. Ook Covid-19 komt voor, om een overdaad aan hoofdletters te vermijden.

Samenstellingen
Omdat corona grammaticaal gezien een zelfstandig naamwoord is, worden combinaties met een ander zelfstandig naamwoord als samenstelling beschouwd en in principe aan elkaar geschreven. Een streepje is verplicht als het tweede woorddeel met een a, e, i of u begint (vanwege klinkerbotsing). Enkele voorbeelden: coronabesmetting, coronacrisis, coronarichtlijnen, corona-aanpak, corona-epidemie, corona-invloed, corona-uitbraak. Overigens mág er ook een streepje worden gezet als er geen sprake is van klinkerbotsing: corona-besmetting, corona-crisis, corona-richtlijnen.

Samenstellingen met COVID-19/covid-19/Covid-19 krijgen zonder uitzondering een streepje, omdat deze aanduiding op een cijfer eindigt: COVID-19-besmetting (of covid-19-besmetting, Covid-19-besmetting), COVID-19-crisis (of covid-19-crisis, Covid-19-crisis), COVID-19-epidemie (of covid-19-epidemie, Covid-19-epidemie), COVID-19-virus (of covid-19-virus, Covid-19-virus), enz.

Herkomst corona
Corona is het Latijnse woord voor ‘krans’. Het coronavirus dankt zijn naam aan zijn verschijningsvorm: als het onder de microscoop wordt bekeken, is rondom de virusdeeltjes een soort krans te zien. Ons woord kroon (als vorstelijk hoofddeksel) is een vernederlandsing van dat Latijnse corona.

Bekijk meer van

Taaltip

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.