— zondag 17 mei 2015, 12:15 | 0 reacties, praat mee

Syrische journalist zoekt asiel in Nederland

ANP

Fatima Khaled Saad, een Syrische journalist, verblijft sinds januari in een asielzoekerscentrum in Nederland. Dat meldt nrc.next. Volgens Wikipedia is Saad één van de journalisten die is omgekomen tijdens de oorlog in Syrië. Saad werkte voor de nieuwszenders Al Jazeera, Orient News, Al Arabiya en Al Aan TV en deed verslag van de Syrische opstanden.

In 2012 werd ze opgepakt door de militaire inlichtingendienst van Syrië. Negen maanden lang verbleef Saad in verschillende Syrische gevangenissen en werd ze ernstig gemarteld. Terwijl ze vastzat in Syrië hebben vrienden van Saad een mensenrechtenorganisatie in Genève op de hoogte gebracht van haar situatie. Onder druk van de Verenigde Naties is Saad uiteindelijk vrijgelaten en naar Nederland gevlucht.

In Syrië werkte Saad onder de schuilnaam Farah Alraies. “Alle journalisten in Syrië werken onder een andere naam. Die van mij was Farah Alraies. Niemand kon er zo achterkomen dat ik de persoon was die de items maakte,” vertelt ze aan nrc.next.

Waar Saad nu precies verblijft is geheim, omdat de journalist bang is ook hier te worden gezocht door handlangers van de Syrische regering. Saad en haar man zijn nu vier maanden in Nederland. In maart zouden zij een interview voor hun verblijfsstatus hebben, maar door een ICT-storing is dit niet doorgegaan. Het interview is vooralsnog niet afgenomen. Lees het hele verhaal van Fatima Khaled Saad in nrc.next (betaald, via Blendle).

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.