banner anp

— woensdag 27 augustus 2014, 14:36

Syrië: zelfreflectie over het journalistieke nut

Freelance-journalist Tom A. Peter, die onder meer over Syrië bericht en eind 2012 korte tijd werd ontvoerd, stelt zich in tijdschrift New Republic de vraag of de risico's van het vak't allemaal wel waard is. Ongeveer tegelijkertijd werd de later vermoorde James Foley ontvoerd - een man die net als Peter - "voor de goede zaak" bezig was. Peter kwam ondanks angstige momenten weer vrij, maar op het moment dat hij realiseerde te worden ontvoerd overviel hem een overweldigend gevoel van mislukking: "Dit was niet mijn land, niet mijn oorlog en nu zou ik op gruwelijke wijze sterven. Of in het beste geval voor onbepaalde tijd vast zitten." Een maand daarna zat Peter in Florida op een feestje, waar - toen duidelijk werd dat hij journalist was die over Syrië berichtte - door de gastvrouw werd gevraagd of hij wel eerlijk verslag deed. Het vak van journalist wordt niet hoog aangeslagen, sombert Peter. Je neemt risico's en doorstaat gevaar en moeilijke omstandigheden om een verhaal te vertellen, waar lezers vervolgens ook nog van denken dat je een verborgen agenda steunt. In het stuk beantwoordt Peter zijn vraag niet echt; de kop boven het stuk is wel duidelijk: I Was Kidnapped While Reporting in Syria. The Risk Wasn't Worth It.

Bekijk meer van

Syrië James Foley

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.