— donderdag 12 november 2015, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Syrische asielzoeker klaagt PowNed aan

Rick Nederstigt / ANP

Een asielzoeker uit Syrië eist via de rechter rectificatie van omroep PowNed, omdat die hem in een uitzending van 1 oktober heeft afgeschilderd als sekstoerist. De man, enkel geïdentificeerd als Ahmed, zegt dat hij onder valse voorwendselen is geïnterviewd en dat zijn uitspraken uit context zijn gepresenteerd. Laatste wijziging: 12 november 2015, 10:03

Tegenover de NOS zegt PowNed-voorzitter Dominique Weesie dat de verslaggever zich niet als zodanig heeft geïdentificeerd en dat de omroep achter die ‘weloverwogen’ keuze staat. De interviewster deed voorkomen alsof ze een student was. De opnamen zouden ook alleen in dat kader gebruikt worden, beloofde ze.

Seks werd door de klager als lage prioriteit bestempeld. Ahmed vertelde over een ziekenhuisbezoek in Griekenland voor gezwollen testikels. De arts adviseerde seks of masturbatie, dat Ahmed volgens eigen zeggen vanwege zijn religieuze opvattingen en huwelijksmoraal naast zich neer legde.

Het citaat over het advies van de arts kwam in de uitzending, zodat de indruk werd gewekt dat het de voornaamste reden was om naar Nederland af te reizen. Advocaat Channa Samkalden, die de man bijstaat, zegt dat het fragment Ahmed in een isolement hebben gebracht. Familie en vrienden zouden het contact hebben verbroken. Ook zouden andere asielzoekers hem verwijten een verkeerd beeld te hebben geschetst.

De zaak dient op 1 december. Weesie zegt de procedure met vertrouwen tegemoet te zien. Meer bij NOS

Bekijk meer van

PowNed

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.