banner anp

— woensdag 14 augustus 2019, 10:07 | 0 reacties, praat mee

‘Subsidie van Google geen probleem, mits geen bemoeienis met de inhoud’

Januari 2019: werknemers leggen de laatste hand aan het nieuwe Berlijnse hoofdkantoor van moederbedrijf Alphabet | Reuters

De meeste Nederlandse mediabedrijven die geld uit het Google Digital News Initiative (DNI) ontvingen, voelen zich daar niet ongemakkelijk bij. Het is een charme-offensief, zeker - maar zolang er geen inhoudelijke bemoeienis of langdurige relatie aan verbonden is, werd de donatie in dankbaarheid aanvaard.

Het DNI eindigde in maart van dit jaar. NRC maakte een rondje langs media die steun ontvingen.

De Nederlandse Vereniging van Journalisten (NVJ) wijst op de omzet van Google versus het in Nederland uitgekeerde bedrag (5,5 miljoen euro, red.). Dagbladsecretaris Ellen Bonke noemt het een peulenschil. “Uitgevers moeten zich realiseren dat ze aan dat charme-offensief meewerken als ze de donaties aannemen”, aldus Bonke.

Google blijft journalistieke projecten steunen, inmiddels via het wereldwijde Google News Initiative. Oud-journalist Madhav Chinnappa (onder meer BBC) is eerlijk over de beweegredenen: “Wij verdienen alleen geld als uitgevers ook geld verdienen.”

Tegenover NRC zegt media-hoogleraar Bart Brouwers, die als enige Nederlander in de raad zat die aanvragen beoordeelde, dat de keuze zitting te nemen geen hersenbreker was. “Als Google geld wil geven, laat het dat dan zo goed mogelijk doen. Daar wilde ik graag een bijdrage aan leveren.” Meer bij NRC

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.