— vrijdag 11 september 2020, 13:18 | 0 reacties, praat mee

Studenten Rijksuniversiteit Groningen krijgen les bij Dagblad van het Noorden

© Bart Brouwers

Uit noodzaak geboren, maar ook een mooie kans om meer vorm te geven aan een lang gekoesterde samenwerking tussen de Rijksuniversiteit Groningen en Dagblad van het Noorden af te trappen. Zo omschrijft hoogleraar Journalistiek en Mediastudies Bart Brouwers een nieuw project, waarbij 24 studenten aan de masteropleiding journalistiek twee dagen per week les krijgen in het gebouw van de krant.

“Met de universiteit willen we ondanks corona zoveel mogelijk fysiek onderwijs aanbieden. Maar omdat we dit jaar meer aanmeldingen hadden dan normaal én we ook de coronamaatregelen moeten volgen, was dat niet te doen binnen de muren van de universiteit”, legt Brouwers uit. “We wijken nu twee dagen per week, op woensdag en donderdag, uit naar de krant.”

Tekst loopt verder onder de tweet

Mooie kruisbestuivingen
Hoewel de studenten van de Nederlandstalige masteropleiding (de studenten aan de internationale master blijven wel op de universiteit) nu twee dagen in de week bij de krant rondlopen, zitten ze niet daadwerkelijk óp de redactie. Ook dat was vanwege coronamaatregelen moeilijk. De studenten krijgen in een aparte ruimte les. Brouwers: “Maar doordat ze nu in hetzelfde pand zitten, zitten ze dichter op het journalistieke vuur.”

En dat kan volgens Brouwers hopelijk leiden tot mooie kruisbestuivingen. Journalisten van Dagblad van het Noorden kunnen makkelijker gastles komen geven en studenten die voor een studieopdracht een mooi artikel maken, kunnen dat ook kwijt in de kolommen van de krant. “En ook al zijn de studenten en de redactie fysiek gescheiden, in de kantine komen ze elkaar wel tegen”, aldus Brouwers. “De krant leert de studenten ook alvast kennen en zit dichter op de talenten van de toekomst.”

Volgens Erik Wijnholds, hoofdredacteur van Dagblad van het Noorden, zorgt de aanwezigheid van de studenten in het pand nu al voor een nieuwe dynamiek. “De studenten brengen nieuwe energie met zich mee.” Hij benadrukt dat de samenwerking met de universiteit niet alleen geldt voor zijn eigen krant, maar ook voor de andere titels van NDC mediagroep. “Als een student een goed verhaal schrijft over iets dat speelt in Friesland, kan hij daarmee ook terecht bij het Friesch Dagblad of de Leeuwarder Courant.”

Mogelijke verdere samenwerking
Brouwers hoopt dat de aanwezigheid van de studenten uiteindelijk gaat leiden naar verdergaande samenwerking tussen zijn universiteit en de NDC-kranten. “Stel dat er ooit een parlementaire enquête komt naar gaswinning in Groningen, dan zouden onze studenten de redactie kunnen ondersteunen door middel van factchecking”, geeft Brouwers als mogelijk voorbeeld dat door Wijnholds is bedacht.

“In de toekomst zouden we misschien ook studenten van andere faculteiten kunnen laten aanhaken, zoals studenten wiskunde”, vervolgt Brouwers. “Zij zouden de redactie kunnen helpen met zaken als algoritmes en datajournalistiek. Maar dat is vooralsnog niet aan de orde.”

Hoewel de aanwezigheid van studenten uit coronanood geboren is, stelt Brouwers dat studenten ook ná corona in het pand van Dagblad van het Noorden blijven. “Dit is het begin van iets moois.”

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.