de tegel publieksprijs 2020

Villamedia is vandaag gesloten. Vacatures worden morgen weer geplaatst.

— donderdag 13 februari 2020, 15:15 | 0 reacties, praat mee

Studenten minor Journalistiek Universiteit Leiden klagen over censuur

Een render van de nieuwe Humanitas Campus, waarvoor tientallen sociale huurwoningen moeten wijken | Universiteit van Leiden

Studenten die de minor Journalistiek volgen aan de Universiteit van Leiden voelden zich onder druk gezet een gemaakte productie vanwege gevoelige inhoud niet buiten de collegezaal te vertonen.

Universiteitsblad Mare schreef vorige week over de kwestie, waarin een productie van enkele maanden geleden terug centraal staat.

De Universiteit Leiden wil uitbreiden voor de bouw van een ‘Humanities Campus’, maar een complex met 58 sociale huurwoningen moet daarvoor wijken. De studenten spraken voor hun productie met bewoners en vroegen tevergeefs ook om een reactie bij de afdeling Vastgoed.

Een huisvestingsadviseur van de universiteit wilde dat wel, maar drong vanwege “de media-gevoeligheid van het onderwerp” aan de productie enkel voor onderwijsdoeleinden te gebruiken. Dat zou vanuit de communicatieafdeling aan haar zijn geadviseerd. Een officiële reactie na een verzoek om wederhoor kwam ook pas na de deadline, waar studenten opzet achter vermoeden.

De universiteit betreurt de late reactie, maar weerspreekt kwade opzet. Het verzoek zou door een menselijke fout te laat zijn opgepakt.

Woordvoerder Caroline van Overbeeke van de Universiteit Leiden stelt desgevraagd verder dat er geen enkele beperking op het gemaakte materiaal ligt. Het zou gewoon op YouTube mogen, als studenten dat zouden willen. Vanwege de gevoelig liggende sloopplannen wil de universiteit echter alleen via officiële kanalen met betrokken bewoners communiceren, aldus Van Overbeeke.

Minorstudent Journalistiek en Nieuwe Media Jan Frensen schreef daarna nog een ingezonden brief, waarin hij stelt dat de betrokken docent studenten wel degelijk adviseerde niet alles aan te nemen van de bewonerscommissie van het zogeheten Doelencomplex, die soms een loopje met de waarheid zouden nemen.

De betrokken docent Willem van Rooijen stelde eerder tegenover Mare dat het nooit de bedoeling is geweest om de filmpjes van de studenten op een medium te publiceren. “Het gaat erom dat de studenten oefenen met het vertellen van een verhaaltje op film. Het hoefde niet heel journalistiek te zijn.”

“Ik vind het kwalijk dat de studenten onder druk gezet zijn om hun onderzoek niet naar buiten te brengen, en was als medestudent nogal beledigd dat nota bene een docent aan de opleiding journalistiek dergelijk beleid verdedigde”, schrijft Frensen.

Van Overbeeke zegt de bewuste video nooit te hebben gezien en geen student te hebben gesproken. Ze stelt echter dat een verzoek om reactie bij haar wel eenzelfde reactie zou hebben opgeleverd: de universiteit heeft uit respect en zorgvuldigheid alleen via officiële kanalen met bewoners contact over de voorgenomen sloop.

Bekijk meer van

Universiteit Leiden

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl
020-30 39 750

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

Karen Bais
020-30 39 756

Sofia van Wijk
020-30 39 711

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.