— maandag 25 januari 2021, 09:00 | 0 reacties, praat mee

Charlotte Klein wint Afstudeerprijs Villamedia met scriptie over diversiteit

© Eigen foto

Charlotte Klein (28) heeft de Afstudeerprijs Villamedia 2020 gewonnen voor haar masterscriptie ‘Blinde vlekken’, over het diversiteitsbeleid van Nederlandse media. Ze schreef haar scriptie voor haar masterstudie Journalistiek en Nieuwe Media aan de Universiteit Leiden. Ze ontvangt de Afstudeerprijs op donderdag 28 januari, voorafgaand aan de bekendmaking van de Journalist van het Jaar in Den Haag. De bijeenkomst wordt vanaf 16.00 uur gestreamd vanuit de Centrale Bibliotheek in de hofstad. Laatste wijziging: 2 februari 2021, 14:01

De titel van haar scriptie, ‘blinde vlekken’, slaat op het diversiteitsbeleid van de meeste media in Nederland. Een actueel onderwerp, dat Klein onderzocht door middel van diepte-interviews met (adjunct-)hoofdredacteuren van de voornaamste dag- en weekbladen, plus die van NOS en Nieuwsuur. Aan de hand van de genoemde argumenten voor of tegen diversiteitsbeleid, en van maatregelen die de geïnterviewden al dan niet zeggen te nemen om dat beleid te bevorderen, komt Klein tot een indeling in vier categorieën (van ‘aristocraten’ tot ‘voorvechters’). Ze laat vooral henzelf uitleggen waarom het van belang is (of niet) dat redacties divers zijn en geeft tot slot aanbevelingen om die diversiteit te bevorderen.

Met name dat laatste sprak de jury van de Afstudeerprijs aan: ‘De aanbevelingen geven ook ervaren journalisten stof tot nadenken over vastgeroeste gewoontes en aannames.’ Ook is de jury te spreken over de wijze waarop Klein haar onderzoek heeft uitgevoerd: ‘Niet alleen heeft ze de juiste mensen gesproken, ze heeft hun ook nog eens eerlijke uitspraken weten te ontlokken en niet zozeer sociaal wenselijke uitspraken. De argumenten die de hoofdredacteuren noemen geven inzicht, mede door de manier waarop Klein ze heeft gepresenteerd. De lezer steekt er wat van op.’ Een minpuntje, oordeelde de jury, was de schrijfstijl, die hier en daar te wensen overliet, maar dat was helaas bij verscheidene inzendingen het geval.

Lees ook het interview met de winnaar: De wereld ligt open voor Afstudeerprijs-winnaar Charlotte Klein

Naast deze scriptie kwamen nog een paar andere inzendingen bovendrijven, maar de jury was het toch vrij snel eens over de nummer één. Opmerkelijk is dat meer inzendingen verwante onderwerpen hadden, zoals politieke correctheid van de journalistieke taal of de situatie van ongedocumenteerde vluchtelingen. Op een ander vlak verwezen meer inzendingen naar de actualiteit: overbelasting van jonge artsen, topsport bij kinderen, of het stikstofprobleem.

De Afstudeerprijs Villamedia bekroont jaarlijks de scriptie (bachelor of master) die in het voorbije jaar het meest blijk heeft gegeven van journalistiek talent. De jury bestaat uit Aleid Truijens (voorzitter), Merijn Henfling en Jacqueline Wesselius.

Lees ook: De scriptie ‘Blinde Vlekken’ van Charlotte Klein.

De uitreiking van de Afstudeerprijs Villamedia vindt aankomende donderdag 28 januari plaats voorafgaand aan de bekendmaking van de Journalist van het Jaar in de Centrale Bibliotheek Den Haag. De uitreiking van beide prijzen is donderdag vanaf 16.00 uur te volgen via een livestream op villamedia.nl en op de social media-kanalen van Villamedia: Facebook, Twitter en Youtube.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.