banner festival 23

— vrijdag 20 januari 2017, 17:58 | 0 reacties, praat mee

Strijd om banenreductie HMC verhardt; ultimatum NVJ

Als de directie van TMG de reorganisatie bij de Holland Media Combinatie niet meteen opschort, dan gaat de NVJ de acties van de krantenredacties overnemen en ondersteunen. Laatste wijziging: 2 maart 2017, 10:54

Dat schrijven algemeen secretaris Thomas Bruning en onderhandelaar Annabel de Winter van de NVJ in een brief aan de directie van het krantenconcern. Ze geven de directie tot maandag 11.00 uur de tijd om te reageren. In een brief aan de raad van commissarissen dringt ook aandeelhouder de Stichting Ondersteuning HDC Media aan op het onmiddellijk opschorten van de bezuiniging.

TMG wil 45 van de 185 banen op de redactie wegbezuinigen. De redactie en vakbond liggen dwars. Zij wijzen erop dat regionale dagbladen volgens het jaarverslag van 2015 nog altijd winst maken. De NVJ vreest dat de de redacties zodanig worden verzwakt, aldus de brief, “dat een zelfstandig voortbestaan van de regionale titels in gevaar komt.” 

Bruning en De Winter achten het niet verstandig om de plannen door te zetten, aangezien de beoogde koper, het Mediahuis en VP Exploitatie, het bedrijf van TMG-grootaandeelhouder Guus van Puijenbroek, een andere bedrijfsstrategie voorstaan. ‘In afwachting van dit biedingsproces dringen wij dan ook aan op het voorlopig stopzetten van het adviestraject.’

Daar sluit de Stichting Ondersteuning HDC Media, een kleine aandeelhouder van TMG, zich bij aan in haar brief. Mediahuis en VP Exploitatie kunnen inmiddels rekenen op zo’n zestig procent van de aandelen.

Voorzitter Peter Beije van de stichting: ‘De voorgestelde reorganisatie leidt tot een situatie bij HMC die zich, naar wij hebben begrepen, niet verdraagt met de manier waarop de toekomstige eigenaar van TMG het bedrijf zal willen inrichten in het algemeen en de rol van de regionale dagbladen daarin in het bijzonder.”

De plannen van de directie van TMG hebben voor grote onrust hebben gezorgd op de redactie, aldus Beije, ‘en in de regio’s waar de kranten verschijnen’.

En: ‘Deze beoogde reductie van de redactie is in strijd met alles wat een verantwoorde uitgave van een regionaal dagblad in print en digitaal mogelijk maakt.’

Verder wijst de stichting naar een afspraak die vorig jaar is gemaakt. De redactie van HMC ging toen akkoord met verhuizing van het centrale deel naar het TMG-kantoor in Amsterdam onder de voorwaarde dat zij in 2017 geen arbeidsplaatsen moesten inleveren.

‘Ons bestuur kan zich niet voorstellen dat uw raad het negeren van dergelijke afspraken accordeert’, aldus Beije.

Bij TMG is niemand bereikbaar voor commentaar.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.