— donderdag 7 april 2022, 15:25 | 0 reacties, praat mee

Strafzaak over moordaanslag Sikkom-journalist op 4 juli

Rechtbanktekening van Tjeerd P. en Jaimy W. - © Nicole van den Hout

De strafzaak tegen twee mannen die verdacht worden van brandstichting en een poging tot moord op de Groningse journalist Willem Groeneveld wordt op maandag 4 juli behandeld. Dit maakte de rechtbank in Groningen donderdag bekend tijdens een korte inleidende zitting.

Niet alle onderzoeken zijn afgerond. De rapportages van een psycholoog en psychiater worden op 1 juni verwacht. Kort daarna volgt het rapport van de reclassering. Eind april zou een onderzoek naar de molotovcocktails, die Tjeerd P. (31) en Jaimy John W. (33) gebruikt zouden hebben, klaar moeten zijn. Ook het gevaar van de actie wordt daarin meegenomen. Op 26 april wordt nog een laatste getuige gehoord. Beide verdachten waren donderdag afwezig. Zij blijven in voorarrest.

In de nacht van 18 op 19 augustus 2021 werden bij de woning van Groeneveld, journalist van stadsblog Sikkom, brandende bierflesjes naar binnen gegooid. Kort daarvoor was een ruit stukgeslagen. Groeneveld wist de brand te blussen. Volgens het Openbaar Ministerie gaat het om molotovcocktails. De advocaten van de mannen betwijfelen dat. Ook zou er geen sprake zijn geweest van een vuurbal, zo merkte een van de raadslieden op tijdens een eerdere zitting. P. en W. hebben spijt betuigd.

Het OM gaat uit van een poging tot moord. De officier van justitie omschreef de actie eerder als “gewelddadig extremisme” en een dieptepunt voor de persvrijheid. Hij ziet in de mannen complotdenkers rond corona, die deel uitmaken van een “radicale onderstroom”.

Bekijk meer van

Willem Groeneveld Sikkom

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.