basis naar compleet

— maandag 26 juli 2010, 09:04 | 0 reacties, praat mee

92.000 Afghanistan-documenten gelekt

De klokkenluiderswebsite WikiLeaks heeft zondag meer dan 92.000 documenten op het internet gezet over de oorlog in Afghanistan. De stukken gaan over de Amerikaanse inzet in Afghanistan tussen 2004 en 2009. De informatie is te vinden bij de de kranten The New York Times en The Guardian en het Duitse weekblad Der Spiegel. Zij konden de documenten al inzien op voorwaarde dat berichtgeving erover pas zondag gepubliceerd zou worden. Het lekken van de verslagen vormt een van de grootste lekken uit de militaire geschiedenis. Belangrijkste punten uit de documenten zijn dat Pakistan het verzet in Afghanistan mee aanstuurt, dat er veel meer burgerslachtoffers zijn gevallen dan werd aangenomen, de Taliban sterker is dan ooit en er zouden geheime operaties plaatsvinden om topfiguren van de Taliban uit te schakelen. Laatste wijziging: 26 juli 2010, 11:37

De Amerikaanse regering is kritisch over het lek en wijst erop dat het publiceren gevaar kan opleveren voor de nog aanwezige militairen of bondgenoten. Ook verwijt het Witte Huis Wikileaks geen contact op te hebben genomen voor publicatie.

Het is niet de eerste keer dat Wikileaks het aan de stok heeft met de Amerikaanse overheid. In april publiceerde de site een video waarop duidelijk te zien is hoe een Amerikaanse legerhelikopter een groep mannen onder vuur neemt in Irak. Daarbij kwamen twee medewerkers van persbureau Reuters om het leven.

Bekijk meer van

Afghanistan

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.