— donderdag 15 oktober 2020, 12:03 | 0 reacties, praat mee

Stevige kritiek experts op ‘onnodige’ telecomdata-noodwet

AFP

De Tweede Kamer spreekt vandaag over de noodwet die telecombedrijven verplicht locatiegegevens van mobiele telefoons te delen, als instrument in de strijd tegen coronavirus. Deskundigen en privacyorganisaties vinden privacygaranties te vaag en denken dat het ook zonder zo'n noodwet kan.

Volgens betrokkenen kiest het kabinet voor een onnodig ingewikkelde route en zijn er alternatieven om zulke locatiegegevens te verkrijgen, zonder dat privacy in de knel komt.

Telecomaanbieders willen in principe wel meewerken, maar vinden dat er waarborgen moeten zijn dat data niet meer te herleiden is naar individuen en dat klantgegevens niet voor opsporing en handhaving worden gebruikt. Volgens T-Mobile biedt het noodwetsvoorstel ook na een recente aanpassing daar nog geen waterdichte garantie voor.

Volgens Bits of Freedom moet inzicht krijgen in coronaverspreiding het voornaamste doel zijn. Als er op basis van individueel herleidbare informatie beleid wordt gevormd, is dat een privacy-inbreuk, aldus de privacyorganisatie.

Toezichthouder Autoriteit Persoonsgegevens (AP) komt volgende week met een oordeel over de laatste versie van de noodwet, meldt RTL Nieuws. In juli drong AP al aan op wijzigingen.

Bekijk meer van

coronavirus

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.