word studentlid

— woensdag 5 april 2023, 08:00 | 0 reacties, praat mee

Column: Grenzen aan AI

Column: Grenzen aan AI
© Duco de Vries

Journalisten, eindredacteuren, vertalers, (creatieve) schrijvers, pr-medewerkers, maar ook analisten, wiskundigen, webdesigners, accountants en belastingadviseurs. Allemaal kunnen ze in de toekomst bij het UWV aankloppen voor een ww-uitkering, omdat kunstmatige intelligentie (AI) hun werk van ze overneemt. Laatste wijziging: 5 april 2023, 15:03

Dat stelt OpenAI, maker van plaatjesmaakprogramma Dall-E 2.0 en de schrijfsoftware ChatGPT, in een eigen onderzoek.

Wie er – anders dan ‘denkwerkers’ – volgens het onderzoek niet bang hoeven zijn om hun baan kwijt te raken, zijn vloerenleggers, afwassers, heimachine-machinisten, schilders, koks en andere mensen die vooral hun handen gebruiken.

Hoewel het een interessant paper is dat OpenAI heeft geproduceerd (je leest het hier), gaat het voorbij aan één belangrijk punt. En dat is dat mensen nog altijd zelf degene zijn die grenzen aan het gebruik van AI kunnen stellen. De Raad voor de Journalistiek in België deed dat half maart al: in de nieuwste versie van zijn journalistieke code stelt de Raad twee voorwaarden voor het gebruik van artificiële intelligentie: redacties moeten transparant zijn over het gebruik ervan én verantwoordelijkheid dragen. Hoe de redacties dat doen, mogen ze zelf weten.

Het is onmiskenbaar dat kunstmatige intelligentie de journalistiek gaat veranderen (sterker nog: dat proces is allang aan de gang). Erg is dat niet, zolang redacties en journalisten maar aan de knoppen blijven zitten. Maar de ervaring leert dat de mens, lui als hij is, het nogal eens laat versloffen. Bewijsstuk A: de rol die AI speelde in de toeslagenaffaire.

De Nederlandse Raad voor de Journalistiek ziet nog geen reden regels over AI op te nemen in zijn leidraad. Toch lijkt het me goed dat alsnog te doen. Want hoewel gezond verstand in dit geval belangrijk is dan regels, is een stok achter de deur in het geval van AI nog niet zo verkeerd.

Bekijk meer van

Raad voor de Journalistiek

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.