Ster: 49 miljoen meer richting NPO-mediabegroting, maar halvering afdracht dreigt

In het jaarverslag over 2022 meldt Ster, de verkooporganisatie voor reclame op kanalen van de publieke omroep, dat het vorig jaar 217 miljoen euro heeft afgedragen tegen gunste van de mediabegroting van de publieke omroep. Dat is 49 miljoen meer dan het jaar ervoor, maar die groei is voorbij, waarschuwt directeur directeur Frank Volmer.
Volmer verwijst naar aanpassingen die in 2021 in de Mediawet werden doorgevoerd. Die bepalen een halvering van lineaire commerciële tv-reclamezendtijd die Ster mag verkopen naast beperkingen rondom online reclame. Die mag Ster enkel nog aan ‘partijen van algemeen nut’ verkopen.
In 2026 mag reclame nog maar 5 procent van de totale zendtijd van de NPO uitmaken. Ster moet dat van 10 procent nu jaarlijks met één procentpunt afbouwen.
Dat zal leiden tot halvering van de afdracht, verwacht Volmer. “De hoge omzet en afdracht camoufleert een groot onderliggend probleem”, stelt hij. Lineair televisiekijken staat al langere tijd onder druk. Kijkers consumeren producties van de publieke omroep steeds meer online.
Volmer: “De publieke omroep heeft de taak om kijkers en luisteraars te volgen naar het digitale domein en dus ook veel meer nadruk te leggen op het verder ontwikkelen van hun digitale strategie. Door de huidige regelgeving is het voor Ster niet mogelijk om de omroep daarin te volgen en dus een stabiele afdracht te realiseren.”
Daar is een andere aanpak voor nodig, meent de Ster. De organisatie stelt voor dat de publieke omroep in overleg met Ster bepaalt waar - binnen kaders - meer of minder reclame mogelijk is. Door een maximum te stellen aan wat Ster jaarlijks moet afdragen, kan volgens Ster een ‘ideale situatie’ ontstaan waar kijkers niet worden overladen met reclame en de publieke omroep een stabiele inkomstenbron krijgt. Meer in het Ster Jaarverlag 2022 [.pdf]
Praat mee