e learning nvj

— donderdag 20 november 2014, 09:10

‘Meeluisterende NPO-app geen probleem’

Staatssecretaris Sander Dekker (Onderwijs, Cultuur en Wetenschap) heeft Kamervragen beantwoord van D66-Kamerlid Kees Verhoeven over de nieuwe app van de Nederlandse Publieke Omroep (NPO). De begin oktober gelanceerde software voor tabletten en mobiele telefoons heeft techniek aan boord die constant meeluistert. De NPO stuurt in het audiospoor van uitzendingen een voor mensen onhoorbaar signaal mee, waar de app aan kan herkennen welk programma wordt bekeken. De app kan dan synchroon achtergrondinformatie tonen. De techniek wordt ook gebruikt om reclame te tonen. Dekker antwoordt op vragen dat er van personalisatie richting individuele gebruikers geen sprake is. Wel kan als er een specifieke reclame op televisie te zien is, met de techniek op de tablet identieke commercial getoond worden. Dekker vindt het geen probleem dat de NPO - "binnen de kaders van de Mediawet" - commerciële activiteiten ontplooit.

Van privacyschending door een meeluisterende app is volgens Dekker ook geen sprake, aangezien er geen koppeling is tussen getoonde reclame en bekeken programma’s. De app vraagt gebruikers vooraf of de meeluisterfunctie mag worden geactiveerd en een toezichthouder als het College bescherming persoonsgegevens heeft de techniek beoordeeld, aldus Dekker.

De luisterfunctie is bovendien op elk moment door de gebruiker weer te deactiveren. Er is volgens de staatssecretaris dan ook geen reden om in te grijpen. Meer bij Rijksoverheid

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Uitgever

Marjolein Slats
Waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Karin Bais
Sales

Sofia van Wijk
Sales

Jenny Fritschy
Sales

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.