e learning nvj

— woensdag 12 januari 2022, 15:15 | 0 reacties, praat mee

‘YouTube belangrijk doorgeefluik van desinformatie’

Shutterstock

In een brief aan YouTube-directeur Susan Wojcicki hebben tachtig organisaties die zich met factchecking bezighouden gepleit voor meer actie van het videoplatform in de strijd tegen desinformatie en nepnieuws. Het platform is volgens de ondertekenaars een omvangrijke stoorzender geworden. Laatste wijziging: 12 januari 2022, 15:23

“YouTube laat toe dat het platform door gewetenloze figuren wordt ingezet om anderen te manipuleren en uit te buiten, om zich te organiseren en te verrijken”, aldus de organisaties van over de hele wereld. Dagblad de Guardian citeert uit de brief aan Wojcicki.

Het soort desinformatie omvat politieke onderwerpen zoals de Amerikaanse presidentsverkiezingen en gezondheidszorg, zoals desinformatie rondom coronavirus. YouTube zou geld moeten steken in het onafhankelijk onderzoek dat desinformatie ontkracht, omstreden video’s dienen te voorzien van tegengeluiden in de aanbevelingen eromheen en gebruikers die herhaaldeijk in de fout gaan niet belonen via het algoritme. Ook moet het platform meer doen voor niet-Engelstalige desinformatie, stellen de briefschrijvers.

Tegenover de Guardian zegt YouTube-woordvoerder Elena Hernandez dat het platform stevig investeert in het beperken van omstreden video’s. Volgens Hernandez maken gaat het om 1 procent van het totaal aantal bekeken video’s op platform. Slechts 0,21 procent betreffen video’s die daadwerkelijk in overtreding zijn met geldende regels en na publicatie alsnog zijn verwijderd. Meer bij Guardian

Bekijk meer van

YouTube Desinformatie

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.