data als kans

— zaterdag 24 juni 2017, 10:13 | 0 reacties, praat mee

Spoorloos-team vrij, bevestiging van Buitenlandse Zaken

Derk Bolt en Eugenio Follender na hun vrijlating - © EPA

Spoorloos-presentator Derk Bolt en cameraman Eugenio Follender zijn vrijgelaten door rebellenbeweging ELN. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken bevestigd. Laatste wijziging: 24 juni 2017, 11:05

“Het gaat goed met ons. We hebben alleen wat kleine wondjes door de struiken, maar verder gaat het fysiek en geestelijk goed”, zegt Derk Bolt in een interview op het Colombiaanse radiostation Caracol Radio.

Vrijdagavond zei ELN op Twitter al dat het duo vrijgelaten zou worden, maar dat kon lange tijd niet bevestigd worden. Ook het onderhandelingsteam in Colombia bevestigt nu dat de twee vrij zijn. Ze worden nu overgebracht naar Cúcuta, de hoofdstad van het departement waar ze waren ontvoerd.

De twee werden zaterdag ontvoerd toen ze in het noorden van Colombia opnamen maakten voor het programma Spoorloos. De twee zijn ontvoerd in het dorp Versalles, in de gemeente El Tarra. Tijdens hun reis hebben de twee journalisten onder andere bij de politie en een autoverhuurbedrijf geïnformeerd naar de omstandigheden, maar niemand heeft ze gezegd dat ze niet naar El Tarra konden gaan.

Minister Bert Koenders van Buitenlandse Zaken heeft ook al gesproken met Bolt. “We zetten alles in het werk om ze zo snel mogelijk te laten terugkeren naar Nederland,” aldus Koenders.

Ook omroep KRO-NCRV, dat Spoorloos uitzendt, is blij en opgelucht: ‘‘Wij zijn iedereen die heeft bijgedragen om Derk en Eugenio vrij te krijgen dankbaar. In het bijzonder dank aan het ministerie van Buitenlandse Zaken.’’ Voor de vrijlating van Bolt en Follender is geen losgeld betaald, heeft eindredacteur Paul Vertegaal van het programma Spoorloos gezegd op NPO Radio 4. ‘‘Het is ook geen eis geweest. Ze zijn per ongeluk ontvoerd. Er lag geen enkel plan aan ten grondslag. Het ziet er echt naar uit dat ze vorige week zaterdag op de verkeerde plek waren.’’ Meer bij RTL Nieuws / NU.nl / NOS

Bekijk meer van

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.