— vrijdag 10 mei 2019, 15:32 | 0 reacties, praat mee

SP zal video met beelden van cartoon Oppenheimer verwijderen

Foto: Een beeld uit het spotje van de SP

UPDATE De SP heeft toegegeven dat zij een fout hebben gemaakt bij het gebruik van de trekpop van cartoonist Ruben L. Oppenheimer in hun video. Daarom zullen ze de huidige video vandaag nog verwijderen, meldt de NVJ-advocaat van cartoonist Ruben L. Oppenheimer. Laatste wijziging: 10 mei 2019, 16:07

De samengestelde cartoon is te zien op het moment dat Brusselmans in de reclamespot een toilet doortrekt door aan een trekpop van premier Mark Rutte te trekken. Het lichaam van de pop bestaat uit een cartoon die Oppenheimer ooit maakte van minister Ivo Opstelten. Het hoofd van Rutte is afkomstig uit een cartoon van Mirjam Vissers. De samengestelde cartoon is te zien op het Twitter-account van Oppenheimer.

Oppenheimer stelt dat de SP geen toestemming heeft gevraagd om de cartoon te mogen gebruiken. Hadden ze dat wel gedaan, dan had de cartoonist ‘nee’ gezegd, omdat hij niet wil dat zijn werk door politieke partijen wordt gebruikt, zegt hij tegen De Limburger. “Dan gaan straks mensen denken dat ik bij een partij hoor en dan kan ik niet meer vrij werken.”

De SP was gesommeerd om vanmiddag vóór 16.00 uur de clip aan te passen en rectificatie te plaatsen, zei Ruben L. Oppenheimer eerder op Radio1. SP-voorzitter Ron Meyer liet daarop weten dat hij het aan het uitzoeken is en als er een fout gemaakt is dat ze die vandaag nog rechtzetten.

Op de sommatie tot het plaatsen van een rectificatie heeft de SP niet gereageerd. “We beraden ons op nadere stappen,” aldus NVJ-advocaat Mira Herens.

Villamedia heeft de SP om een reactie gevraagd, maar nog geen antwoord gekregen.

Bekijk meer van

SP Ruben L. Oppenheimer

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.