website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

SP: Inlichtingendiensten zouden geen journalisten meer moeten benaderen

Trudy Brandenburg - van de Ven — Geplaatst in bron op dinsdag 11 juni 2019, 09:01

Ronald van Raak in de Tweede Kamer

Ronald van Raak in de Tweede Kamer - © Bart Maat / ANP

Nieuws SP'er Ronald Van Raak wil naar aanleiding van de AIVD-affaire rondom misdaadjournalist Bas van Hout opnieuw het debat openen over het werven van informanten door de AIVD.

Het Kamerlid zegt in de Volkskrant dat inlichtingendiensten voortaan geen journalisten meer zou moeten benaderen. Hij deed dat voorstel eerder al tevergeefs bij de behandelingen van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV). “Maar deze zaak wijst opnieuw op het belang van zo’n verbod”, zegt Van Raak. “Geheime diensten werken in het geheim, terwijl journalisten als taak hebben om zaken openbaar te maken. Dat zijn zulke verschillende functies dat inlichtingendiensten gewoon geen journalisten meer moeten benaderen.”

Ook andere Kamerleden zijn kritisch. Ze vrezen dat de kwestie met Van Hout andere bronnen zal afschrikken. Ze willen dan ook uitleg van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren over de zaak en de lessen die de dienst heeft getrokken.

De Volkskrant schreef zaterdag dat misdaadjournalist Bas van Hout een bron was van de inlichtingendienst. Hij zou echter onvoldoende beschermd zijn door de inlichtingendienst en jarenlang gevaar hebben gelopen.

Lees ook:
Misdaadjournalist Bas van Hout krijgt schadevergoeding AIVD (8 juni 2019)

 

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

expertisedag 2019

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.