— dinsdag 11 juni 2019, 09:01 | 0 reacties, praat mee

SP: Inlichtingendiensten zouden geen journalisten meer moeten benaderen

Ronald van Raak in de Tweede Kamer - © Bart Maat / ANP

SP'er Ronald Van Raak wil naar aanleiding van de AIVD-affaire rondom misdaadjournalist Bas van Hout opnieuw het debat openen over het werven van informanten door de AIVD.

Het Kamerlid zegt in de Volkskrant dat inlichtingendiensten voortaan geen journalisten meer zou moeten benaderen. Hij deed dat voorstel eerder al tevergeefs bij de behandelingen van de nieuwe Wet op de Inlichtingen- en Veiligheidsdiensten (WIV). “Maar deze zaak wijst opnieuw op het belang van zo’n verbod”, zegt Van Raak. “Geheime diensten werken in het geheim, terwijl journalisten als taak hebben om zaken openbaar te maken. Dat zijn zulke verschillende functies dat inlichtingendiensten gewoon geen journalisten meer moeten benaderen.”

Ook andere Kamerleden zijn kritisch. Ze vrezen dat de kwestie met Van Hout andere bronnen zal afschrikken. Ze willen dan ook uitleg van minister van Binnenlandse Zaken Kajsa Ollongren over de zaak en de lessen die de dienst heeft getrokken.

De Volkskrant schreef zaterdag dat misdaadjournalist Bas van Hout een bron was van de inlichtingendienst. Hij zou echter onvoldoende beschermd zijn door de inlichtingendienst en jarenlang gevaar hebben gelopen.

Lees ook:
Misdaadjournalist Bas van Hout krijgt schadevergoeding AIVD (8 juni 2019)

 

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.