— vrijdag 20 april 2012, 14:35 | 2 reacties, praat mee

Sorry

In zijn laatste column voor De Pers (28 maart) merkt Kustaw Bessems op dat de echte crisis in de media niet met geld te maken heeft, maar met ‘informatie-overload en desinformatie’. Hij pleit voor journalisten die gidsen in de chaos, want ‘de journalist die zich daarin beperkt tot traditioneel spiegelen, spiegelt louter wanorde’. Bessems heeft gelijk, journalisten moeten gidsen. Zeker als ze de chaos zelf gecreëerd hebben.

Neem nou NRC Handelsblad, de krant die totale wanorde schiep met de berichtgeving rond prins Friso. Na het onderzoek van oud-Volkskrant-ombudsman Thom Meens en daaropvolgend het excuus van hoofdredacteur Peter Vandermeersch (4 april) – had ik graag een gidsende journalist gezien die voor mij de zaken op een rijtje zette.

Zo is voor mij nog steeds niet helder of de bron van Jannetje Koelewijn, neurochirurg Claudius Thomé, nu wel of niet de behandelend arts was en waarom dat door NRC destijds niet is gecheckt. Wat heeft hij echt gezegd, en tegen wie? En wanneer mag je nu wel of niet medische gegevens afdrukken? Een mooie spread met een overzicht van de feiten en de fouten van dag tot dag, en een link naar het volledige rapport, had geholpen om te begrijpen waar de krant nou precies spijt van betuigt.

Een beter gelukte ‘sorry’ hoorde ik onlangs in het Amerikaanse NPR-programma This American Life (16 maart). Begin januari had het programma een verhaal uitgezonden van theatermaker Mike Daisy over misstanden bij Chinese fabrieken die Apple-onderdelen maken. Een schokkend verhaal dat veel ophef veroorzaakt. Tot een wakkere China-correspondent aan de bel trekt: verschillende onderdelen van Daisy’s verhaal blijken onjuist.
This American Life trekt de uitzending met Daisy in en besteedt een hele aflevering aan excuses.

‘We want to be completely transparent about what we got wrong, and what we now believe is the truth’ zegt hoofdredacteur en presentator Ira Glass, waarna hij uitlegt waar hij en zijn team faalde in het proces van fact checking. Dat is overigens iets waar This American Life, in tegenstelling tot wat hier in Nederland soms beweerd wordt omdat het ‘storytelling’ of ‘narratieve journalistiek’ betreft, heel veel tijd en energie in stopt. Ook bij het Apple-verhaal. Helaas niet genoeg dus, erkent een aangeslagen Glass in de uitzending.

Ook Mike Daisy komt aan het woord, evenals de wakkere China-correspondent. Heel helder wordt zo stap voor stap uiteengezet wat nu wél de feiten zijn. De makers van This American Life tonen zich zo gidsen in de door hen veroorzaakte wanorde. Zo hoort het ook, helemaal als je sorry wil zeggen.

Tjitske Mussche is radiomaker en schrijvend journalist voor onder meer het radioprogramma Plots (VPRO) en de VPRO Gids. Ze draagt het stokje over aan Evelien Vehof. Zij onderzocht twee jaar lang het thema staatloosheid voor haar project Citizens of Nowhere en werkt als verslaggever bij het televisie-programma Altijd Wat (NCRV). 

Bekijk meer van

Praat mee

2 reacties

stoter, 9 mei 2012, 10:54

Interessant stuk, maarehm, als we het nu toch over helderheid en fact checking hebben: wat is de relatie tussen Mike Daisy en Mark Daisy? ;)

Marjolein Slats, 19 juni 2012, 07:57

Mike Daisy in laatste alinea gewijzigd in Mark Daisy, met dank.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.