persmonitor_press_unlimited

— vrijdag 16 november 2012, 15:41 | 1 reactie, praat mee

Fair and Balanced

Mijn voorganger Paul Verijken (VMM nr. 18, 02.11.2012) schreef dat een journalist altijd langs de zijlijn hoort te staan. Hij observeert en registreert. Ondanks dat in Nederland, bij elke campagne, de discussie over linkse versus rechtse pers oplaait, blijft het journaille over het algemeen netjes buiten het speelveld staan.

Hoe anders is het in de Verenigde Staten. Als Amerikanist en campangejunk heb ik het campagne- en verkiezingsgeweld met veel plezier gevolgd. Zo reisde ik in januari af naar republikeinse voorverkiezingen in New Hampshire. Ik besloot me niet te storen aan de soms onbegrijpelijke standpunten van de kandidaten, maar te observeren en te leren over campagnetechnieken. Dat lukte. Totdat aartsconservatief Rick Santorum zijn mond opende. Hij was tegen het homohuwelijk, tegen abortus en tegen Obama’s ziektekosten­verzekering. Mijn nekharen schoten omhoog.

Opgelucht was ik toen een journaliste van FOX mij naar mijn mening over Santorum vroeg en ik het speelveld mocht betreden. ‘Onbegrijpelijk dat deze man momentum heeft! Gelukkig stemt geen enkele weldenkende Amerikaan op hem en daarmee is een presidentschap uitgesloten.’ De perfect geklede hoogblonde journaliste liep weg en mompelde tegen haar cameraman: ‘Those liberals think they know everything’.

Dit illustreert de verdeeldheid in de VS. Verslaggevers, anchors en pundits betreden daar geregeld het speelveld. Vooral Fox News en MSNBC bekennen kleur. Zo kreeg de MSNBC anchor Chris Matthews tranen van waanhoop in zijn ogen bij de nabeschouwing van het voor Obama dramatisch verlopen debat. Hoe kon Obama zo door het ijs zakken?

Tijdens de uitslagenavond hield Fox zich eindelijk aan haar motto Fair & Balanced door Ohio – als eerste network nota bene – aan de democraten toe te kennen. De presentatoren en vaste commentator Karl Rove wilden er niet aan. Het FOX onderzoeksteam moest wel fout zitten. De vrouwelijke anchor ging met de cameraman in haar kielzog opheldering vragen bij de onderzoekers: ‘We are 99,95% sure that Obama has won Ohio’. Rove en de anchors trokken het onderzoek nog een uur lang in twijfel tot ze door de herverkiezing van Obama ingehaald werden door de realiteit.

Die winst moet een ‘blow in the face’ zijn geweest voor de FOX-kijker, die continu peilingen en meningen kreeg voorgeschoteld waarbij Romney als winnaar uit de bus kwam. FOX wordt nu door de linker- en rechterzijde onder vuur genomen. Zo riep de republikeinse strateeg Frank Luntz op het hoofdkantoor van FOX te bestormen omdat de kijkers besodemieterd zijn. Met verwondering aanschouw ik dit tafereel en prijs mij gelukkig met onze ietwat saaie politieke lijnrechter Ferry Mingelen.

.(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken), werkzaam bij BKB|campagnebureau, geeft de pen door aan Marjolein Kampschreur, digitaal strateeg bij Public Affairs ­bureau Fleishman & Hillard.

Bekijk meer van

Verenigde Staten

Praat mee

1 reactie

Leune, 17 november 2012, 09:47

Samsom erkent vandaag in de Volkskrant dat een koopkrachtachteruigang van om en nabij de 7 procent voor de hogere inkomens ‘niet mis’ is. ‘Maar het is ongeveer wat een bijstandsmoeder de afgelopen jaren aan klappen mocht ontvangen. Daar heb ik weinig over gehoord in de samenleving en weinig woedende journalisten over gezien in het Journaal.’
De betreffende journalisten behoren tot de hogere inkomensklasse. Ben benieuw of er een onderzoekjournalist is die aan het licht wil / kan brengen of er een relatie is tussen de inkomenspositie van een journalist en zijn manier van verslaggeving wanneer die positie wordt aangetast.

nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.