— woensdag 9 oktober 2019, 13:37 | 0 reacties, praat mee

Software legt je nu ook woorden in de mond

Illustratie: Paul Ryding

De belangrijkste kritiek die ik kreeg toen ik afgelopen maart een eigen deepfake-video liet maken, was meer dan terecht. Leuk en aardig zo’n video waarin je president Donald Trump van alles laat zeggen, maar als je stem niet op die van hem lijkt prikt iedereen zo door je nepfilmpje heen.

Maar wie slim genoeg is om video te vervalsen, krijgt dat ook met audio wel voor elkaar. Met de juiste software heb je slechts vijf seconden audio van iemand nodig om hem precies dat te laten zeggen wat je wil. Machine learning-ingenieur Corentin Jemine uit België bouwde zijn eigen software die dat kan, de Real-Time Voice Cloning Toolbox. De toolbox analyseert stempatronen van een spreker en past die toe op (Engelse) tekst die je in een tekstveld invult.

Het resultaat (te horen in de eerste seconden van deze video) is vrij overtuigend. De stemmen zijn nog wat blikkerig en houterig, maar dat komt volgens Jemine doordat hij zijn software heeft getraind met audioboeken. Zou hij de kunstmatige intelligentie achter zijn software opnieuw trainen met gewone gesprekken, dan wordt het resultaat al heel wat beter. Interpunctie ontbreekt ook nog, dus bij lange zinnen valt de software alsnog door de mand.

Wat Jemine heeft gebouwd is zowel indrukwekkend als angstaanjagend. Vooral wanneer je de toolbox zelf downloadt en uitprobeert (dat kan hier, al is het aan de praat krijgen wel enigszins voor gevorderden). De Real-Time Voice Cloning Toolbox is ook lang niet de enige software die je woorden in de mond kan leggen: onder andere Adobe en Baidu bouwden soortgelijke software.

Nu is het te hopen dat al die knappe koppen ook software gaan bouwen die de gesynthetiseerde stemmen van echte kan onderscheiden. Anders is het hek wat nepnieuws betreft helemaal van de dam.

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.