Jodal

— donderdag 14 oktober 2021, 09:04 | 0 reacties, praat mee

Adobe dwingt hobbyproject offline rond Flash-inhoud

In de rubriek Innovatie schrijft Villamedia-redacteur Lars Pasveer over alles met een stekker of internetadres. Dit keer: Flash. Softwaregigant Adobe heeft eerder deze maand met een beroep op Amerikaanse copyrightwetgeving een privéproject offline laten halen, dat was bedoeld om Flash-inhoud toegankelijk te houden. Dat meldt schrijver en techjournalist Cory Doctorow in een draad op Twitter. Laatste wijziging: 6 april 2022, 08:30

Flash was in het vroege internet een simpele manier om te ontsnappen aan beperkingen van opmaakcode HTML. De software was altijd vrij beroerd, vergde veel van de computer en zat vol veiligheidslekken. Met de opkomst van geavanceerde code voor het bouwen van sites raakte Flash op de achtergrond.

In december 2020 trok Adobe de stekker uit het project. Wie nog een Flash Player geïnstalleerd heeft, kan daar sinds 12 januari 2021 geen inhoud meer mee bekijken. Dat had het gevolg dat vrijwel alle kaarten, interactieve infographics, spelletjes en andere Flash-inhoud uit de oertijd van het internet voor altijd ontoegankelijk werd.

,Abandonware kortom, software die verweesd achterblijft als de maker er zijn handen van aftrekt, zonder alternatief. Een anonieme softwaremaker bouwde - zonder een regel code van Adobe te gebruiken - de Clean Flash Install.

Die staat het toe een exclusieve versie van Flash te installeren die Adobe nog altijd licentieert aan een Chinees bedrijf, dat in 1996 een oerversie van Flash produceerde. Die versie bevat echter commerciële spyware en een optie om de software op afstand uit te zetten. Clean Flash Install laat deze componenten weg, zodat een gebruiker onbezorgd oude Flash-inhoud kan blijven bekijken.

De maker bouwde het volgens eigen zeggen om spelletjes uit zijn jeugd te kunnen blijven spelen.

De software is nu verdwenen van het softwareplatform Github, op last van Adobe. Volgens Doctorow liegt Adobe over het feit dat Clean Flash Install hun rechten schendt. Hij wijst erop dat een vals verzoek onder de Amerikaanse copyrightwet onder meineed valt.

Het conflict stoft een oud probleem af: de uitdagingen van internetarcheologie. Sites gaan offline, bedrijven gaan failliet of fuseren, inhoud wordt gewist en als er backups zijn, zijn die niet vrij toegankelijk voor archivarissen. En dan is er nog verouderde techniek als Flash, waar nieuwsorganisaties bijna twintig jaar producties in maakten, maar Adobe toegang nu actief dwarsboomt.

Bekijk meer van

Cory Doctorow Adobe

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.