onderzoek covid en journalistiek

— dinsdag 2 juni 2009, 15:17 | 0 reacties, praat mee

Snel

Een 64-jarige vrouw uit het Vlaamse Geraardsbergen wordt van haar handtas beroofd, komt daarbij ten val met haar fiets en belandt in een coma. Nog dezelfde dag pakt de politie vijf verdachten op, die even nadien weer worden vrijgelaten.

Meteen breekt een mediatieke hel los. ‘Onbekwaam en gevoelloos’, zo omschrijft een commentator de magistraten die de vrijlating bevolen. Ze werden ook omschreven als ‘verziekte geesten’ die vanzelfsprekend ‘verregaand incompetent of gewoonweg gemakzuchtig waren’. Het kon ook niet anders of dit voorval ‘zou ieder rechtsgevoel bij de burgers doden’, en was het nog maar wachten op het volgende ‘slachtoffer dat het recht in eigen hand zou nemen’, dat dan ‘door het volk vrijgesproken zou worden’, wat ‘ook iedereen zou begrijpen’.

Na enkele dagen blijkt er een simpele reden te zijn waarom de vijf verdachten niet werden aangehouden: ze hadden er namelijk niets mee te maken. Twee anderen hebben de feiten inmiddels bekend en zijn wel voorgeleid en aangehouden. Je kunt de politiediensten en het parket in deze dus niets anders verwijten dan dat ze hun werk goed hebben gedaan. Namelijk dat ze niet zijn ingegaan op de eerste de beste aanwijzing om direct iemand op te pakken zolang de feiten niet bewezen zijn. Dat ze, geconfronteerd met een opstoot van volkswoede, de principes van de rechtsstaat gehandhaafd hebben, waaronder het toch niet onbelangrijke principe van het vermoeden van onschuld tot het tegendeel bewezen is. Dat ze vervolgens in vrij korte tijd de échte daders opgespoord en opgepakt hebben, wat van daadkracht en efficiëntie getuigt.

Toch hebben ze de mediatieke spitsroeden mogen lopen van journalisten die zonder al te veel nadenken de perceptie vergroten dat het bij het gerecht allemaal incompetente idioten zouden zijn. Wel, ik prijs me gelukkig dat het deze magistraten zijn, en niet supersnelle journalisten die in dit land nog over schuld en onschuld beslissen.

Yves Desmet is hoofdredacteur van De Morgen.

Bekijk meer van

Yves Desmet actualiteiten

Praat mee

banner tegelwinnaars

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.