— woensdag 8 april 2009, 08:33 | 0 reacties, praat mee

SM-rechter

Columnist Yves Desmet is hoofdredacteur van De Morgen

Vlaamse bioscoopzalen lopen vol voor ‘De SM-rechter’, een op een waar gebeurd verhaal gebaseerde film over een rechter die op vraag van zijn vrouw de harde SM-scène induikt. En hard betekent in dit geval erg hard: mocht er een Olympische discipline SM bestaan, dan had zijn Magda moeiteloos goud gewonnen: de vagina dichtnaaien, tepels doorboren met dikke naalden, niets bleek te gek te zijn.

De rechter werd verklikt door een informant uit het milieu, die op die manier strafvermindering probeerde te versieren. Het gerecht begon een heksenjacht tegen de rechter: hij werd niet alleen uit zijn ambt ontzet, zelfs zijn pensioenrechten werden hem afgepakt.

Eigenaardig, want strikt juridisch was er niet eens een vergrijp: de vrouw had nooit klacht ingediend, en er was dus nergens een slachtoffer te bespeuren.

Toch vond een groot deel van de magistratuur zijn gedrag ‘onwaardig voor zijn ambt’, ook al was er op de professionele kwaliteiten van de rechter niets aan te merken.

De Vlaamse pers verdeelde zich in twee kampen: zij die de magistratuur volgden, en de anderen, die vonden dat de rechter in zijn privé-leven mocht doen wat hij wilde, zolang dat zijn functioneren maar niet hinderde.

Gek was dat vrijwel alle gerechtsverslaggevers, die dagelijks hun informatie van gerechtsbronnen moeten krijgen, de kant van de magistratuur kozen, terwijl de andere journalisten de kant van de rechter kozen.

Daar hoeft niet eens een groot complot achter gezocht te worden. Maar het is wel opvallend hoe in vele milieus de symbiose tussen de journalist en zijn bronnen soms erg groot wordt. Niet alleen omdat men er voor zijn dagelijkse portie nieuws, scoops en primeurs van afhankelijk is, maar ook omdat men vroeg of laat de denkwijze en de mentaliteit van het milieu overneemt. Ten koste van het onafhankelijke denken.

Veel redacties geloven dat je specialisten nodig hebt, die dag in dag uit in een bepaald milieu vertoeven, en daardoor meer informatie en inzicht verwerven dan hun collega’s die er slechts af en toe even voorbij fietsen.

Dat klopt voor een stuk. Voor een ander stuk kan de verwevenheid zo groot worden dat een onafhankelijke opstelling bijna onmogelijk wordt.

Bekijk meer van

Yves Desmet België

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.