banner festival 23

— woensdag 8 juni 2022, 09:13 | 0 reacties, praat mee

Smit: aanbevelingen Ongehoord Nederland gelden ook voor andere omroepen

ANP

Hoewel het onderzoek van NPO-ombudsman Margo Smit in het bijzonder omroep Ongehoord Nederland (ON) betrof, stelt Smit dat andere omroepen zich de aanbevelingen ook dienen aan te trekken. "Ik kan niet één geval, bij één bepaalde omroep veroordelen als het publiek dezelfde dingen signaleert bij andere programma’s, ook al gebeurt het daar dan minder frequent of systematisch", aldus Smit. Laatste wijziging: 8 juni 2022, 09:14

Na het afronden van het onderzoek concludeerde Smit dat publicaties van de omroep de Journalistieke Code van de NPO hebben geschonden. “Journalistieke programma’s bij de publieke omroepen zijn geen open podium en de presentator is geen doorgeefluik. Dat is bij omroep ON nu met regelmaat wel zo”, aldus de ombudsman.

Vakvereniging NVJ is tevreden over het signaal dat is afgegeven. Een wettelijk vastgelegd redactiestatuut met gescheiden rollen is een oude wens van de NVJ. Directie- en hoofdredactionele functies zouden in zo’n statuut afgebakend moeten worden.

Smit pleit voor transparante en eenvoudige informatie over journalistieke normen en waarden en wie sancties kan opleggen (de NPO en het Commissariaat voor de Media, niet de NPO-ombudsman, red.).

ON-voorzitter Arnold Karskens zegt pal te staan achter elke uitzending die is gemaakt. Hij stelde gisteren “dat het voor sommigen even wennen is dat er met onze intrede andere meningen en feitelijke interpretaties te zien en horen zijn in het publieke bestel.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.