banner anp

— vrijdag 6 april 2018, 08:20 | 0 reacties, praat mee

Slowaakse betogers eisen onafhankelijk onderzoek naar moord journalist

Een foto van een eerdere demonstratie naar aanleiding van de moord op journalist Ján Kuciak. Foto: ANP / EPA / Jakub Gavlak

Tienduizenden Slowaakse betogers hebben donderdag een onafhankelijk onderzoek geëist naar de moord op journalist Ján Kuciak. De 27-jarige verslaggever werd eind februari samen met zijn vriendin doodgeschoten in zijn woning. De demonstranten gingen in meerdere Slowaakse steden de straat op. Ze vinden tevens dat politiechef Tibor Gasper ontslagen moet worden. Alleen al in Bratislava waren volgens lokale media 45.000 mensen op de been.

In maart werd tijdens soortgelijke demonstraties nog het vertrek van premier Robert Fico geëist. Hij trok naar aanleiding van de demonstraties zijn conclusies en vertrok. Maar wel op voorwaarde dat hij zijn eigen opvolger mocht kiezen.

Kuciak onderzocht banden tussen premier Fico en de Italiaanse maffia-clan ‘ndrangheta.
Naast het vertrek van Gasper willen de demonstranten ook een wetswijziging afdwingen. Die moet voorkomen dat de minister van Binnenlandse Zaken zijn opvolger kan aanstellen. Alleen zo kan volgens de demonstranten een onafhankelijk onderzoek worden gegarandeerd. Het Europees Parlement is van mening dat Europol het onderzoek naar de moord op Kuciak moet overnemen. Meer bij de NOS

Bekijk meer van

Slowakije Ján Kuciak

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.