website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

‘Europa moet onderzoek naar moord Kuciak overnemen’

Lars Pasveer — Geplaatst in moord op donderdag 15 maart 2018, 09:17

ANP

ANP

Nieuws Het Europees Parlement wil dat Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, het onderzoek naar de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde op zich neemt. Dat staat in een gisteren gepresenteerd rapport over de situatie in Slowakije.

Kuciak en zijn verloofde werden eind vorige maand vermoord in hun woning. Kuciak was bezig met onderzoek naar fraude met EU-subsidies door politici en lokale maffia. De wijze waarop de journalist en zijn verloofde zijn vermoord wijst op een koelbloedige executie. Er is geen spoor van potentiële daders, hetgeen duidt op inzet van professionele huurmoordenaars.

Een rapport van het Europees Parlement over de situatie in Slowakije spreekt van “een verdeeld en getraumatiseerd” land, met weinig vertrouwen in de overheid en veel corruptie. Naast onderzoek door Europol zou ook het bureau voor fraudebestrijding van de Europese Unie zich over de zaak moeten buigen.

Tegenover NRC zegt europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) dat er “godsgruwelijk veel rook” is rond fraude met subsidies. Fraudebestrijders van de Europese Unie moet het vuur vinden, aldus In ‘t Veld. Ze noemt samenzweringstheorieën van de Slowaakse premier Robert Fico dat de Amerikaanse filantroop-miljardair George Soros achter de moord zit om het land te destabilliseren “beledigend”.

Ook schept Fico’s vijandige toon tegenover de media een beroerd klimaat voor de journalistiek. De premier ontnam een directe collega Kuciak het woord tijdens een persconferentie, meldt NRC. “U bent de laatste met wie ik wil praten”, kapte Fico de journalist af.

Fico heeft overigens aangeboden op te stappen, mits zijn partij de nieuwe premier kan leveren en er geen vervroegde verkiezingen komen.

1 reactie

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

  1. 1. W. Theunisse, 15 maart 2018, 23:15

    Europa moet onderzoek naar moord Kuciak overnemen?
    Volkomen mee eens.
    Het is opvallend, beter gezegd opmerkelijk dat de main stream media de informatie niet overnemen en publiceren.
    Ik krijg daar kromme tenen van.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.