training eu starters

— donderdag 15 maart 2018, 09:17 | 1 reactie, praat mee

‘Europa moet onderzoek naar moord Kuciak overnemen’

ANP

Het Europees Parlement wil dat Europol, het samenwerkingsverband van de politiediensten van de Europese Unie, het onderzoek naar de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde op zich neemt. Dat staat in een gisteren gepresenteerd rapport over de situatie in Slowakije. Laatste wijziging: 15 maart 2018, 09:34

Kuciak en zijn verloofde werden eind vorige maand vermoord in hun woning. Kuciak was bezig met onderzoek naar fraude met EU-subsidies door politici en lokale maffia. De wijze waarop de journalist en zijn verloofde zijn vermoord wijst op een koelbloedige executie. Er is geen spoor van potentiële daders, hetgeen duidt op inzet van professionele huurmoordenaars.

Een rapport van het Europees Parlement over de situatie in Slowakije spreekt van “een verdeeld en getraumatiseerd” land, met weinig vertrouwen in de overheid en veel corruptie. Naast onderzoek door Europol zou ook het bureau voor fraudebestrijding van de Europese Unie zich over de zaak moeten buigen.

Tegenover NRC zegt europarlementariër Sophie in ’t Veld (D66) dat er “godsgruwelijk veel rook” is rond fraude met subsidies. Fraudebestrijders van de Europese Unie moet het vuur vinden, aldus In ‘t Veld. Ze noemt samenzweringstheorieën van de Slowaakse premier Robert Fico dat de Amerikaanse filantroop-miljardair George Soros achter de moord zit om het land te destabilliseren “beledigend”.

Ook schept Fico’s vijandige toon tegenover de media een beroerd klimaat voor de journalistiek. De premier ontnam een directe collega Kuciak het woord tijdens een persconferentie, meldt NRC. “U bent de laatste met wie ik wil praten”, kapte Fico de journalist af.

Fico heeft overigens aangeboden op te stappen, mits zijn partij de nieuwe premier kan leveren en er geen vervroegde verkiezingen komen.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

1 reactie

W. Theunisse, 15 maart 2018, 23:15

Europa moet onderzoek naar moord Kuciak overnemen?
Volkomen mee eens.
Het is opvallend, beter gezegd opmerkelijk dat de main stream media de informatie niet overnemen en publiceren.
Ik krijg daar kromme tenen van.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.