website over journalistiek

x

Villamedia heeft een app

 

Slob: ‘Boer zoekt Vrouw niet journalistiek, dus opname in register nevenfuncties was niet verplicht’

Lars Pasveer — Geplaatst in televisie op donderdag 16 mei 2019, 12:08

Boer zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers | ANP

Boer zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers | ANP

Nieuws Minister Slob heeft Kamervragen van GroenLinks beantwoord die afgelopen april zijn gesteld naar aanleiding van nevenfuncties bij omroep KRO-NCRV. Onder meer klussen die Boer Zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers voor een veevoerbedrijf uitvoerde leidden tot onderzoek door het Commissariaat voor de Media.

Daaruit kwam naar voren dat de procedure rond nevenfuncties bij KRO-NCRV onvoldoende transparant is, maar dat van overtredingen rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod in de Mediawet geen sprake was.

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld stelde verantwoordelijk minister Arie Slob enkele vragen over onder meer het zogeheten register nevenfuncties. Zo’n register is sinds enige tijd verplicht, maar omroepen laten na het register te vullen.

Westerveld vroeg Slob of hij de verwondering deelt dat het register nevenfuncties van de KRO-NCRV incompleet is en de activiteiten van journalist Jaspers bij de veevoerbedrijf ontbreekt.

Slob antwoordt: “De Commissie Integriteit Publieke Omroep [de verantwoordelijke toezichthouder, red.] heeft in januari 2019 een richtlijn opgesteld om nader te duiden in welke gevallen nevenfuncties van belangrijke presentatoren van journalistieke programma’s openbaar gemaakt dienen te worden. Volgens deze criteria worden de door de presentatrice gepresenteerde programma’s niet aangemerkt als journalistiek programma en hoeven de nevenfuncties niet openbaar te worden gemaakt.”

Westerveld zegt het jammer te vinden dat de minister het terugbrengt tot een definitiekwestie en stelt dat een programma als Boer zoekt Vrouw geen journalistieke karakter heeft en daarom nevenfuncties van Jaspers niet openbaar hoeven te worden gemaakt. “Wat GroenLinks betreft worden alle nevenfuncties van topfunctionarissen en gezichtsbepalende presentatoren dus ook openbaar gemaakt”, aldus Westerveld.

Ze denkt erover om hier binnenkort een voorstel over in te dienen.

Zie Tweede Kamer: Antwoord op vragen van het lid Westerveld over het bericht van de Commissariaat voor de Media ‘Commissariaat niet tevreden over beoordeling nevenfuncties KRO-NCRV’

Nog geen reacties

Om te reageren moet je een Villamedia Account hebben en moet je eerst ingelogd zijn.

Villamedia Sluiten

Inloggen

Registreren

Vul onderstaande gegevens in voor exclusieve toegang voor NVJ-leden.