— donderdag 16 mei 2019, 12:08 | 0 reacties, praat mee

Slob: ‘Boer zoekt Vrouw niet journalistiek, dus opname in register nevenfuncties was niet verplicht’

Boer zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers | ANP

Minister Slob heeft Kamervragen van GroenLinks beantwoord die afgelopen april zijn gesteld naar aanleiding van nevenfuncties bij omroep KRO-NCRV. Onder meer klussen die Boer Zoekt Vrouw-presentatrice Yvon Jaspers voor een veevoerbedrijf uitvoerde leidden tot onderzoek door het Commissariaat voor de Media. Laatste wijziging: 16 mei 2019, 12:11

Daaruit kwam naar voren dat de procedure rond nevenfuncties bij KRO-NCRV onvoldoende transparant is, maar dat van overtredingen rondom (sluik)reclame, sponsoring en het dienstbaarheidsverbod in de Mediawet geen sprake was.

Tweede Kamerlid Lisa Westerveld stelde verantwoordelijk minister Arie Slob enkele vragen over onder meer het zogeheten register nevenfuncties. Zo’n register is sinds enige tijd verplicht, maar omroepen laten na het register te vullen.

Westerveld vroeg Slob of hij de verwondering deelt dat het register nevenfuncties van de KRO-NCRV incompleet is en de activiteiten van journalist Jaspers bij de veevoerbedrijf ontbreekt.

Slob antwoordt: “De Commissie Integriteit Publieke Omroep [de verantwoordelijke toezichthouder, red.] heeft in januari 2019 een richtlijn opgesteld om nader te duiden in welke gevallen nevenfuncties van belangrijke presentatoren van journalistieke programma’s openbaar gemaakt dienen te worden. Volgens deze criteria worden de door de presentatrice gepresenteerde programma’s niet aangemerkt als journalistiek programma en hoeven de nevenfuncties niet openbaar te worden gemaakt.”

Westerveld zegt het jammer te vinden dat de minister het terugbrengt tot een definitiekwestie en stelt dat een programma als Boer zoekt Vrouw geen journalistieke karakter heeft en daarom nevenfuncties van Jaspers niet openbaar hoeven te worden gemaakt. “Wat GroenLinks betreft worden alle nevenfuncties van topfunctionarissen en gezichtsbepalende presentatoren dus ook openbaar gemaakt”, aldus Westerveld.

Ze denkt erover om hier binnenkort een voorstel over in te dienen.

Zie Tweede Kamer: Antwoord op vragen van het lid Westerveld over het bericht van de Commissariaat voor de Media ‘Commissariaat niet tevreden over beoordeling nevenfuncties KRO-NCRV’

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.