— vrijdag 28 april 2017, 00:02 | 0 reacties, praat mee

Sinds 13 jaar daalt de persvrijheid en de daling zet door

© Freedom House

"Er is sprake van een sluipende oorlog tegen de journalistiek in de wereld", zegt Leon Willems, directeur van Free Press Unlimited naar aanleiding van het jaarlijkse rapport Freedom of the Press (.pdf) van Freedom House. Minder dan een op de zeven wereldburgers leeft in een land met vrije pers. Laatste wijziging: 28 april 2017, 07:06

42 procent van de wereldbevolking geniet een gedeeltelijk vrije pers en 45 procent van de bevolking bevindt zich in een omgeving zonder vrije pers. Nederland staat op een tweede plaats, net als in 2016, en wordt gevolgd door Zweden, België en Denemarken. Op de eerste plaats staat Noorwegen.

Dit zijn andere cijfers dan die RSF eerder deze week publiceerde, maar de trend is hetzelfde. Persvrijheid komt steeds meer onder vuur te liggen in democratieën. Volgens Freedom House daalde de wereldwijde persvrijheid in 2016 tot het laagste niveau in de afgelopen dertien jaar als gevolg van nieuwe bedreigingen van journalisten en mediaorganisaties in democratieën en nog meer onderdrukking van onafhankelijke media in autoritaire landen als Rusland en China. De grootste teruggang in persvrijheid in 2016 vond plaats in Polen, Burundi en Turkije.

Een opvallende rol is ook weggelegd voor de Verenigde Staten. Niet eerder in de 38 jaar dat Freedom House wereldwijd persvrijheid monitort heeft een Amerikaanse president zoveel minachting laten zien ten opzichte van de pers als Donald Trump dat heeft gedaan. Keer op keer heeft hij verslaggevers uitgemaakt voor leugenachtige verspreiders van nepnieuws en nieuwsmedia gelabeld als ‘vijand van de mens’. Volgens het rapport is het grootste gevaar dat de VS niet langer rolmodel is voor andere landen. En dat andere regimes als Turkije en Hongarije worden aangemoedigd hetzelfde te doen. Als Trump zijn strijd tegen de media voortzet kan het vertrouwen in de media verder worden aangetast, ook in andere democratieën.

Maar ook de ongebreidelde druk op journalisten in meer repressieve landen gaat onverminderd door. Rusland en China hebben de binnenlandse media bijna volledig onder controle en zijn bezig hun invloed uit te breiden naar de omliggende landen. Autoriteiten in landen als Ethiopië en Venezuela gebruiken de sociale en politiek onrust als voorwendsel om de onafhankelijke media te muilkorven en de macht in handen te krijgen.

Bekijk meer van

Recht

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.