— donderdag 28 januari 2016, 16:15 | 0 reacties, praat mee

SDM gaf subsidie aan organisaties waar bestuursleden bij betrokken waren

Wikimedia commons

Twee bestuursleden van de Stichting Democratie en Media die subsidies verdeelden gaven honderdduizenden euro’s aan projecten waar ze zelf bij betrokken waren. Dat blijkt uit een een inventarisatie van de sinds 2010 door SDM uitgedeelde subsidies, zo meldt NRC.next (betaald, via Blendle). Opinieplatform The Post Online berichtte onlangs al over dubbele belangen bij bestuurders van SDM. Laatste wijziging: 28 januari 2016, 16:26

Het gaat om publiciste Marjan Sax, tot vorig jaar bestuurslid, en journaliste Heikelien Verrijn Stuart, inmiddels lid van de raad van toezicht. Tussen 2012 en 2014 waren zij de enige bestuursleden in de subsidiecommissie. Het duo besliste zelfstandig over aanvragen tot 75.000 euro, waarbij elk jaar van de 150 aanvragen de helft werd afgewezen.Verrijn Stuart was betrokken bij zeker vier organisaties die subsidie kregen, Sax bij twee andere organisaties.

Volgens Sax en Stuart was, en is, er niets aan de hand. De gedragsregels stonden tot eind 2014 weliswaar nog niet op papier, maar er was wel “een mondelinge afspraak” dat ze niet meebeslisten over subsidies aan eigen organisaties.Sax en Verrijn Stuart zeggen dat ze “de kamer uit gingen” als een eigen organisatie aan bod kwam. “Dan besliste de ander, in bijzijn van de ambtelijk secretaris. Soms haalden we er ook een ander bestuurslid bij. Dat was een keiharde regel, ook al stond die toen nog niet op papier.”

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.