— dinsdag 26 februari 2019, 10:41 | 0 reacties, praat mee

Kritiek op subsidie-aanvraag procedure bij NPO-fonds

© Lex van Lieshout / ANP

NRC deed onderzoek naar de procedure van de subsidie-aanvragen bij het NPO-fonds. Daar komt steeds meer kritiek op. Laatste wijziging: 27 februari 2019, 10:31

Bij het NPO-fonds kunnen subsidie-aanvragen worden ingediend voor het maken van documentaires, dramaproducties en talentontwikkeling voor de Publieke Omroep. In 2017 en 2018 is 24,8 miljoen euro uitgedeeld, afkomstig van de begroting van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap. Maar er komt steeds meer kritiek op de procedure.

NRC schrijft dat de procedure niet transparant is en ruimte over laat voor willekeur en belangenverstrengelingen.

Zo mag een aanvrager bijvoorbeeld niet weten wie in de adviescommissie zit die over zijn aanvraag beslist. De NPO-website vermeldt alleen de namen van alle 57 “onafhankelijke deskundigen”, maar geeft geen informatie over (neven)functies, achtergrond en wie zich over welke aanvraag heeft gebogen. De commissieleden vergaderen meestal in groepjes van drie, maar een deel blijkt zelf ook mee te dingen naar het geld uit het NPO-fonds.

Ook de geschillencommissie, die bij bezwaren van aanvragers na een afwijzing in beeld komen, is kritisch. NRC schrijft dat de “geschillencommissie constateert dat het NPO-bestuur de oordelen van de adviescommissies te gemakkelijk overneemt. Het bestuur doet dat zonder zich er voldoende van te vergewissen dat die oordelen zorgvuldig tot stand zijn gekomen, de inhoud inzichtelijk is en de conclusie onbetwistbaar. Daarmee “lijkt de raad van bestuur niet te voldoen aan de uit de Algemene wet bestuursrecht en de rechtspraak voortvloeiende vereisten”.” Het geheim houden van de namen van deskundigen wekt verbazing.

Ook de Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO), dat toezicht houdt op het naleven van de governancecode en klokkenluidersregeling in Hilversum, pleit voor meer openheid. “Het moet voor de buitenwereld duidelijk zijn of een commissielid zakelijke belangen heeft bij de aanvraag van een subsidie”, zegt Sandor Varga, secretaris van CIPO.

Bekijk meer van

NPO-fonds

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, coördinator magazine

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.