— dinsdag 27 juli 2021, 13:43 | 0 reacties, praat mee

Saudi-Arabië: vier jaar cel voor journalist na proces zonder juridische bijstand

Ahmad Ali Abdelkader kreeg vier jaar gevangenisstraf voor enkele kritische tweets en interviews | HRW

Een rechtbank in Saudi-Arabië heeft een journalist en plaatselijke bekende mediapersoonlijkheid tot vier jaar celstraf veroordeeld voor een handvol kritische tweets en interviews over Saudische inmenging in Soedan en Jemen. De tweets en uitspraken van de 31-jarige Ahmad Ali Abdelkader zouden het Saudische koninkrijk hebben beledigd.

Verder werden interacties op social media met een Egyptische journalist aangehaald, waaruit sympathie voor de verboden organisatie Moslimbroederschap zo blijken.

De van oorsprong Soedanese Abdelkader werkte in het verleden in Saudi-Arabië, vertrok in december 2020 toen enkele klussen erop zaten. Hij keerde in april van dit jaar terug voor een nieuwe baan, maar werd prompt opgepakt.

Hij werd twintig dagen vastgehouden in Djedda en daarna overgebracht naar een gevangenis nabij Mekka, meldt mensenrechtenorganisatie Human Rights Watch (HRW). Op geen enkel moment kreeg hij een advocaat of andere juridische bijstand toegewezen.

HRW meldt dat Abdelkaders zaak in twee zittingen werd afgehandeld: in de eerste werd de aanklacht voorgelezen en kon Abdelkader zijn verweer geven. In de tweede zitting kreeg hij de celstraf te horen. Zijn social media-accounts en mobiele telefoon werden verbeurd verklaard.

HRW wijst op mensenrechtenwetgeving waaraan ook Saudi-Arabië zich heeft gecommitteerd, waarin het recht op een eerlijk proces is vastgelegd. “Niet enkel werden Abdelkader zijn meest basale rechten ontnomen, maar als een overheid vage beschuldigingen uit die enkel zijn bedoeld om vrijheid van meningstuiting te beperken en vreedzaam gebrachte kritiek hard te bestraffen, dan is er eigenlijk geen enkele kans op een eerlijk proces”, aldus Michael Page, adjunct-directeur bij HRW voor het Midden-Oostengebied. Meer bij Human Rights Watch

Bekijk meer van

Saudi-Arabië

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.