banner festival 23

— vrijdag 3 november 2017, 16:01 | 2 reacties, praat mee

Nieuwe freelancevoorwaarden Sanoma: uniforme tarieven en eigen computer meenemen

ANP / Koen van Weel

Freelancers die bij Sanoma op kantoor werken mogen in de toekomst geen hardware van de uitgever meer gebruiken. Redacteuren, vormgevers en eindredacteuren die bijvoorbeeld een laptop of groot scherm nodig hebben voor hun werk, dienen daar zelf zorg voor te dragen. Dat melden ingewijden tegenover Villamedia. Sanoma wil daarnaast de tarieven bij alle titels gelijk te willen trekken én te willen gaan werken met stuksprijzen. Laatste wijziging: 6 november 2017, 14:19

Redacties vrezen dat er een onwerkbare situatie ontstaat wanneer de nieuwe plannen van kracht worden. Hoewel schrijvende redacteuren volgens hen in de praktijk best een eigen laptop mee zouden kunnen nemen is het voor vormgevers en technische eindredacteuren vaak lastiger omdat ze forse computers en schermen nodig hebben. Bij vt wonen en Margriet wordt er al getest met de nieuwe werkwijze.

In een reactie stelt Sanoma tegenover Villamedia dat het de uitgever meer op output wil gaan inhuren en daarnaast een zo efficiënt mogelijk proces op redacties wil inzetten. “Deze plannen zijn nog in voorbereiding in samenwerking met enkele redacties. Dit is een gedegen proces en dit wordt nog middels pilots getoetst”, aldus een woordvoerder, die toegeeft dat er bij vt wonen en Margriet inderdaad pilots gedraaid worden. Sanoma wil de externe inhuur optimaliseren voor zowel redactie als freelancer. “Alle learnings die we ophalen willen we meenemen om tot een zo goed mogelijke en concrete aantap te komen. Wanneer we een concrete aanpak hebben gaan we deze interne verandering goed begeleiden bij redacties en freelancers.”

Ingewijden die Villamedia heeft gesproken noemen de voorgenomen plannen ‘deel twee’ van de voorwaarde-wijziging die eerder dit jaar werd ingevoerd. Daarbij bepaalde Sanoma onder meer dat de uitgeverij voortaan facturen voor freelancers zou opstellen, dat de betaaltermijn verlengd werd van 14 naar 30 dagen, dat reiskosten voor woon-werkverkeer niet meer vergoed worden en dat freelancers niet meer welkom zijn op feestjes van de uitgever. Freelancers reageerden daar verbolgen op en klaagden over het nieuwe facturatiesysteem.

Bekijk meer van

Sanoma

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

2 reacties

Andreas Schelfhout, 6 november 2017, 15:26

Paar weekjes staken zodat er niks meer gedrukt kan worden? Kom op, NVJ!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Jacqueline Wesselius, 6 november 2017, 23:09

Dit is zo’n krankjorum plan, daar heb ik geen woorden meer voor.  Trouwens, Sanoma zelf ook niet, te oordelen naar de nietszeggende commentaren: “Alle learnings die we ophalen willen we meenemen om tot een zo goed mogelijke en concrete aantap (ik neem aan dat dit een tikfout is en dat er aanpak moet staan, JW) te komen. Wanneer we een concrete aanpak hebben gaan we deze interne verandering goed begeleiden bij redacties en freelancers.” Wat bedoelen ze hier in godsnaam mee???

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.