Sanoma vernieuwt voorwaarden en gaat facturen voor freelancers versturen

UPDATE Freelancers die langlopende opdrachten voor Sanoma uitvoeren, mogen daarvoor binnenkort niet zelf meer facturen indienen. In plaats daarvan stelt de uitgeverij de facturen op (iets wat self-billing wordt genoemd), die ze digitaal aan de freelancers zullen sturen. Afspraken over prijs en duur van een opdracht worden vastgelegd in een modelovereenkomst.
Facturen worden in de nieuwe situatie na dertig dagen betaald, waar dat nu in veel gevallen nog 14 dagen is. Eventueel gemaakte kosten voor een opdracht, zoals materiaalkosten, kunnen na ontvangst van de factuur aan Sanoma worden doorgegeven. Deze worden een maand later voldaan.
Vernieuwde voorwaarden
Dat meldt het bedrijf achter titels als Donald Duck en Libelle donderdag per brief (hier te downloaden als PDF) aan zijn freelancers. Naast de nieuwe werkwijze gaat Sanoma ook zijn algemene voorwaarden voor zelfstandige journalisten herzien, schrijft het concern.
In de herziene voorwaarden wil Sanoma nieuwe afspraken vastleggen met betrekking tot het gebruik van apparatuur, opname in colofons en het indienen van reiskosten. Daarin staat onder andere dat reiskosten voor woonwerkverkeer (van huis naar de redactie van Sanoma) niet meer worden vergoed en dat freelancers niet meer welkom zijn op feestjes van de uitgever. Ook worden ze alleen nog maar als freelancer opgenomen in colofons.
Schijnzelfstandigheid tegengaan
De verandering in werkwijze en de op handen zijnde nieuwe algemene voorwaarden zijn volgens Sanoma een reactie op de wet DBA. De uitgever wil met zijn nieuwe voorwaarden ‘schijnarbeidsrelaties’ voorkomen.
De modelovereenkomst die Sanoma wil gaan gebruiken is gebaseerd op die van het NUV en ligt momenteel ter goedkeuring bij de Belastingdienst.
Praat mee
2 reacties
Han Sjakes, 10 april 2017, 17:47
Altijd wat bij $anoma
Tijdo van der Zee, 11 april 2017, 09:07
Geen reiskosten meer vergoed. Dat betekent voor een freelancer die in Amsterdam woont (de meesten) dus ongeveer 20 km x 2 x € 0,19/km = € 7,60 minder per dag. Dat tikt aan bij een uurloon dat op 20 à 21 euro per uur ligt (last time I checked).
Als dat een uitvloeisel is van de wet DBA, dan zou dat toch eigenlijk wel weer verrekend moeten worden in het uurloon.