— donderdag 6 april 2017, 15:33 | 2 reacties, praat mee

Sanoma vernieuwt voorwaarden en gaat facturen voor freelancers versturen

ANP / Koen van Weel

UPDATE Freelancers die langlopende opdrachten voor Sanoma uitvoeren, mogen daarvoor binnenkort niet zelf meer facturen indienen. In plaats daarvan stelt de uitgeverij de facturen op (iets wat self-billing wordt genoemd), die ze digitaal aan de freelancers zullen sturen. Afspraken over prijs en duur van een opdracht worden vastgelegd in een modelovereenkomst.

Facturen worden in de nieuwe situatie na dertig dagen betaald, waar dat nu in veel gevallen nog 14 dagen is. Eventueel gemaakte kosten voor een opdracht, zoals materiaalkosten, kunnen na ontvangst van de factuur aan Sanoma worden doorgegeven. Deze worden een maand later voldaan.

Vernieuwde voorwaarden
Dat meldt het bedrijf achter titels als Donald Duck en Libelle donderdag per brief (hier te downloaden als PDF) aan zijn freelancers. Naast de nieuwe werkwijze gaat Sanoma ook zijn algemene voorwaarden voor zelfstandige journalisten herzien, schrijft het concern.

In de herziene voorwaarden wil Sanoma nieuwe afspraken vastleggen met betrekking tot het gebruik van apparatuur, opname in colofons en het indienen van reiskosten. Daarin staat onder andere dat reiskosten voor woonwerkverkeer (van huis naar de redactie van Sanoma) niet meer worden vergoed en dat freelancers niet meer welkom zijn op feestjes van de uitgever. Ook worden ze alleen nog maar als freelancer opgenomen in colofons.

Schijnzelfstandigheid tegengaan
De verandering in werkwijze en de op handen zijnde nieuwe algemene voorwaarden zijn volgens Sanoma een reactie op de wet DBA. De uitgever wil met zijn nieuwe voorwaarden ‘schijnarbeidsrelaties’ voorkomen.

De modelovereenkomst die Sanoma wil gaan gebruiken is gebaseerd op die van het NUV en ligt momenteel ter goedkeuring bij de Belastingdienst.

Bekijk meer van

Werk Sanoma arbeidsvoorwaarden

Praat mee

2 reacties

Han Sjakes, 10 april 2017, 17:47

Altijd wat bij $anoma

Tijdo van der Zee, 11 april 2017, 09:07

Geen reiskosten meer vergoed. Dat betekent voor een freelancer die in Amsterdam woont (de meesten) dus ongeveer 20 km x 2 x € 0,19/km = € 7,60 minder per dag. Dat tikt aan bij een uurloon dat op 20 à 21 euro per uur ligt (last time I checked).
Als dat een uitvloeisel is van de wet DBA, dan zou dat toch eigenlijk wel weer verrekend moeten worden in het uurloon.

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.