persveilig seminar

— woensdag 6 februari 2019, 09:34 | 0 reacties, praat mee

Sanoma: omzet en winst stabiel, advertentiemarkt blijft zorgelijk

Het Finse hoofdkantoor van Sanoma | Kimmo Brandt / EPA

Uitgeverij Sanoma behaalde in 2018 een operationele winst van 197 miljoen euro. Dat is 18 miljoen euro meer dan in 2017. De uitgeverij meldt een verbeterde winstgevendheid over de gehele linie. Sanoma Nederland maakt verder bekend dat een meerderheidsbelang in Panel Inzicht heeft verworven, een bureau dat online kwantitatief onderzoek verricht. Laatste wijziging: 6 februari 2019, 09:36

De jaaromzet van de uitgeverij was over 2018 met 579 miljoen euro stabiel. Het vertegenwoordigt een lichte stijging ten opzichte van 2017 (570 miljoen). De groei wordt grotendeels toegeschreven aan de overname van een Finse organisator van festivals en evenementen.

De advertentiemarkt blijft onder druk staan, meldt Sanoma. Over het hele jaar gemeten daalde print stevig (dagbladen -11 procent, tijdschriften -5 procent), bleven de inkomsten uit tv-reclame gelijk en zagen radio en online bescheiden groei (respectievelijk +4 en +3 procent).

Als totaal daalden de advertentie-inkomsten echter met 2 procent. De groei rond online advertenties is op zichzelf met 14 procent indrukwekkend. Die groei vertraagt wel: in 2017 was de toename binnen het segment maar liefst 25 procent. Het online aandeel in het totaal aan reclame-inkomsten is voorlopig dus beperkt.

De organisatorische veranderingen bij Sanoma Nederland hebben geleid tot toegenomen winstgevendheid en gereduceerde complexiteit van de organisatie, aldus de Finse uitgever. Dat leidde weer tot een hogere omzet geleid (77 miljoen in 2018 versus 68 miljoen in 2017, red.) en een verbeterde winstmarge van 18,1 procent (15,5 procent in 2017). Meer bij Sanoma Investors

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

banner zwolle 2

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.