— woensdag 8 oktober 2014, 10:16 | 0 reacties, praat mee

‘Samenwerken met burgers maakt ons sterker’

Kan een professionele journalistieke organisatie samenwerken met lokale omroepen en burgercorrespondenten? Volgens Jacky de Vries, chef nieuws bij RTV Noord-Holland, doet die vraag bij menig journalist de wenkbrauwen fronsen. Maar dat is onterecht. Laatste wijziging: 10 oktober 2014, 10:59

Een regionale omroep als RTV NH heeft het maar knap lastig. Met een kleine nieuwsredactie vanuit de hoofdstad een herkenbare regionale omroep zijn voor uiteenlopende gebieden als de Gooi en Vechtstreek, West-Friesland, Zaanstreek-Waterland en de Noordkop. Een onmogelijke taak nu er geen budget meer is voor deelkantoren met eigen redacties. Heeft een regionale omroep in Noord-Holland wel zin als die niet in staat is door te dringen tot de haarvaten van de samenleving? Met gemiddeld vier verslaggevers per dag, van wie de meesten in Amsterdam wonen en niet in de regio, blijft dat met de beste bedoelingen onmogelijk.

Jammer, want aan de andere kant merk ik dat de behoefte aan ‘nieuws van om de hoek’ in de provincie sterker is geworden. Het lijkt wel alsof in de laatste vijftien jaar, de tijd van globalisering, Brussel en gemeentelijke herindelingen, er meer aandacht is voor de eigen, kleine omgeving. De regionale omroep dreigt echter tussen wal en schip te geraken. Tal van online platformen als Dichtbij spelen in op de behoefte aan nieuws van om de hoek. In het niemandsland tussen NOS en lokale concurrenten zwerft de regionale omroep. Verdwaald. Reikend naar de fata morgana waarin lijkt alsof alles bij het oude blijft. IJdele hoop.

Ik ben het roerend eens met Sander Dekker dat een regionale omroep van toegevoegde waarde moet zijn. Dat kan zeker, maar vraagt een andere manier van denken. Daal af uit de ivoren toren en accepteer dat het monopolie op het verslaan van nieuws niet meer toebehoort aan de zogenaamde journalistieke organisaties. Voor het publiek is herkenbaarheid veelal belangrijker dan ambachtelijke professionaliteit. Burgercorrespondenten en lokale onmroepen doen wat een regionale omroep niet kan. Ze weten wat er in de kleine omgeving speelt. Niet alleen grote vraagstukken, ook de kleine problemen. Kennis die anders onbereikbaar is voor een organisatie van RTV NH.

RTV NH had de lokale omroepen, die van dag tot dag beter worden, kunnen zien als bedreiging. We kozen ervoor om ze te zien als bondgenoten. Niet alleen dat. Wat voorheen ondenkbaar was hebben we gedaan. Alles wat we maken delen we met de lokale partners, we leiden hun vrijwilligers op en maken ze sterker. In ruil voor lokale kennis. We wisselen niet alleen uit, we maken samen items. Zo gebeurt het wel eens dat een lokale omroep een idee heeft voor een item, maar niet de mankracht. Juist door deze gelijkwaardige manier van samenwerken is het NH Nieuwsnetwerk een succes geworden. Het maakt de lokale omroepen sterker. Het maakt RTV NH herkenbaarder, met meer en relevanter nieuws uit de regio. Het vergroot het platform voor beide partijen. Het is nog maar een eerste stap in een prachtige nieuwe journalistieke orde.

Jacky de Vries is chef nieuws bij RTV NH

Bekijk meer van

RTV Noord-Holland

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.