— maandag 28 april 2008, 18:01 | 5 reacties, praat mee

Ben ik Nederlandse, Palestijnse of beide?


Het voelde altijd bijzonder om de heilige stad Jeruzalem als geboorteplaats te hebben. Maar dat gevoel veranderde op maandag 21 april. Toen werd mij, op de luchthaven van Tel Aviv, de toegang tot Israël ontzegd, op grond van mijn Palestijnse nationaliteit. Binnen enkele minuten nadat ik geland was, ontdekte de veiligheidsdienst dankzij mijn geboorteplaats dat ik niet alleen Nederlandse ben, maar ook Palestijnse. Ik kreeg een stempel ‘Toegang geweigerd’ in mijn paspoort en werd vastgezet tot ik een vlucht uit Tel Aviv vond. Naar mijn perskaart en accreditatiepapieren van Radio Nederland Wereldomroep werd amper gekeken.

De reden om mij de toegang te weigeren, zo kreeg ik te horen, is dat Palestijnen de Palestijnse gebieden slechts mogen betreden via de Allenby brug. Dat ik van plan was om verslag te doen vanuit Israël en niet vanuit de Palestijnse gebieden, telde niet mee. Het is alsof Nederland een regel zou uitvaardigen dat alle Joden het land alleen maar in en uit mogen via het vliegveld van Maastricht.

Teleurstellend was ook dat onze ambassade in Tel Aviv glashelder uitlegde dat ze onmogelijk druk kon uitoefenen op Israël om me binnen te laten als Nederlands staatsburger. Zoals mijn collega Conny Mus al opmerkte, is het Israël en niet Nederland dat uitmaakt wie Nederlands is en wie niet.

Twee weken voor mij arriveerde mijn collega Nicolien den Boer (eveneens van de Arabische afdeling van RNW) in Tel Aviv om van daaruit naar de Palestijnse gebieden te gaan. Mij werd de toegang ontzegd, terwijl ik juist Israël in wilde. Israël discrimineert dus niet alleen tussen Nederlanders en Nederlanders met een Palestijnse geboorteplaats, maar beperkt zo tevens de toegang tot Israël van Arabischtalige media.

Wij, journalisten met een Arabisch achtergrond, zouden daarentegen juist toegelaten moeten worden. Als professionele journalisten werken we voor een publiek dat dikwijls slechts één kant van het verhaal te horen krijgt. Mijn oprechte verlangen om Israël te bezoeken en te zien hoe Israëli’s leven werd in twijfel getrokken omdat ik Palestijnse ouders heb. Ik kan die behandeling alleen zien als een vorm van collectieve straf die Israël alle Palestijnen oplegt, waar ze ook vandaan komen.

Bekijk meer van

Israël

Praat mee

5 reacties

Van Bergen Renso, 10 mei 2008, 11:08

In feite vreemd dat Abir Sarras haar verhaal over haar Israleische avontuur nog zo onderkoeld opschrijft. Natuurlijk te gek voor woorden dat een Nederlands/Palestijnse Israel niet haar werk mag doen omdat haar wieg in een Palestijnse kamer stond. Maar nog gekker is het misschien wel dat we hier nu van horen omdat ze het zelf opschrijft. Als het om Rusland of China was gegaan dan was waarschijnlijk in de media al lang uit een heel ander vaatje getapt. Wil men zich inzetten voor persvrijheid in deze wereld dan hoort openlijke steun aan Abir Sarras hierbij. Die moet verder gaan dan haar op haar eentje verslag te laten doen over deze bizarre kwestie. Renso van Bergen

Geer Smit, 15 mei 2008, 22:09

Mevrouw Abir Sarras blijft een Palestijn, of ze nu een Nederlands paspoort heef of niet, en volgens de Oslo akkoorden mogen die alleen via de Allenby – brug het land binnen.
Het voelde alsof ik thuiskwam zo beschrijft deze Arabische vrouw de landing op Ben Gurion.
En natuurlijk volgens goed Arabisch propaganda gebruik, klaagt mevrouw over intimidatie, door de Israëlische overheid.
Het zou mij niet verbazen, dat mevrouw Sarras goede banden heeft met de Hamas, en dat dit de echte reden is voor de weigering om Israël binnen te komen.

A.S., 19 juni 2008, 00:01

Mr Smit, bent u wel eens geintimideerd door de israelische overheid? Het verbaast mij dat U een conclusie trekt dat Sarras connecties heeft met Hamas?Gelooft u haar verhaal niet en waarom niet?

Frank Siddiqui, 4 september 2008, 17:02

Helemaal eens met Renso van Bergen. Welke redactie durft de nek uit te steken door een klacht bij de israelische ambassade in te dienen en eist journalistieke vrijheid voor collega Sarras te eisen?
Door hier een kwestie van de te maken, bij voorbeeld in het journaal, maak je nog eens echt nieuws. En zet je ook nog eens een moedige allochtoonse in de hoofdrol. Maar onze NOS-collega’s gaan liever boekjes maken over Almere of ’ rotterdam vanuit de tram’. (Zie bericht elders op de site.) Politiek instinct hoort bij nieuws, maar in Nederland hoef je daar niet om te komen. Nieuws? Dat komt toch gewoon van de voorlichters en de persbureaus? FS

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.