— donderdag 29 september 2011, 09:14 | 0 reacties, praat mee

Negeer conventies voor Jan van V.

Zeven jaar geleden overleed Jan van Vlijmen, 69 jaar oud. Zijn laatste opera, Thysestes, had hij maar net voltooid. Deze man, die de Nederlandse cultuur zo voorbeeldig heeft gediend, bezit een naamgenoot die in vele opzichten zijn tegenpool vormt. Nederlandse media hanteren de conventie dat als een verdachte overbekend is, zijn volledige naam kan worden vermeld. Bescherming van de privacy is immers in dit verband niet meer aan de orde. Maar zouden we uit respect voor de nagedachtenis van de grote Jan van Vlijmen en afkeer van de het sujet dat door het noodlot dezelfde naam kreeg, voortaan niet beter moeten spreken van ‘de vastgoedhandelaar Jan van V.?’, bepleit August Hans den Boef

Jan van Vlijmen was een bekend en bekroond componist, die verscheidene malen samenwerkte met Hugo Claus en Harry Mulisch, maar ook een geliefd muziekdocent en uiteindelijk directeur van het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. Daarna was hij intendant van de Nederlandse Opera, een functie die hij neerlegde omdat hij door de bezuinigingen van CDA-minister van WVC Elco Brinkman niet meer in kon staan voor de kwaliteit. Vervolgens werd hij directeur van het Holland Festival.
Zijn naamgenoot is een graaiende multimiljonair uit de vastgoedsector voor wie de reguliere cultuur van exorbitante salarissen, bonussen en gouden handdrukken kennelijk nog niet voldoende was. Volgens het O.M. is deze man een spin in een netwerk van fraude en omkoperij en eiste het daarom zeven jaar detentie.
Dus: zouden we uit respect voor de nagedachtenis van de grote Jan van Vlijmen en afkeer van de het sujet dat door het noodlot dezelfde naam kreeg, voortaan niet beter moeten spreken van ‘de vastgoedhandelaar Jan van V.’?

August Hans den Boef is Senior docent-onderzoeker Instituut voor Media, Informatie en Communicatie Hogeschool van Amsterdam

Bekijk meer van

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.