persmonitor_press_unlimited

— woensdag 16 april 2014, 16:31

‘Ryanair-repo KRO niet onrechtmatig’

Een tweetal reportages van acutaliteitenrubriek Brandpunt Reporter (KRO) over het bedrijfsbeleid bij Ryanair, een vliegmaatschappij met prijsvechtersimago, hoeven niet te worden gerectificeerd of van het internet te worden verwijderd. Dat heeft de Rechtbank Amsterdam vandaag geoordeeld in een bodemprocedure tussen de KRO en de vliegmaatschappij. In de uitzendingen werd gewag gemaakt van een angstcultuur bij Ryanair, waardoor piloten die ziek zijn of met persoonlijke problemen kampen - en daarmee feitelijk unfit to fly zijn - toch in de cockpit plaats nemen. Ook worden piloten aangemoedigd om zo min mogelijk te tanken, wat bij slecht weer of gedwongen uitwijken naar alternatieve vliegvelden tot gevaarlijke situaties kan leiden. Brandpunt Reporter maakte melding van een incident bij Valencia, waarbij een Ryanair-vlucht een fuel mayday call liet uitgaan wegens dreigend brandstoftekort.

Die vlucht landde uiteindelijk veilig, maar volgens piloten die in de uitzending aan het woord kwamen, betrof het zeker geen uniek geval. Ryanair stelde dat de berichtgeving door Brandpunt Reporter onrechtmatig was en eiste schadevergoeding en het verwijderen van de uitzendingen van de eigen site, die van Uitzending Gemist en derden. Ook zou het nieuws opzettelijk “sensationeel met het grootst mogelijk publicitair effect” zijn gebracht.

De rechtbank stelt dat uit het feitenmateriaal blijkt dat de beweringen voldoende gesteund zijn. Ook heeft Ryanair de juistheid van de beweringen niet betwist. Van onrechtmatig handelen is dan ook geen sprake, aldus de rechtbank. Ryanair wordt veroordeeld tot het betalen van ruim 2000 euro aan proceskosten.

Meer bij Rechtspraak.nl

Bekijk meer van

actualiteiten
nvj e-learning  artikel

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Marjolein Slats, waarnemend hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Karin Bais

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.