mgm nvj maart

— woensdag 25 mei 2011, 10:33 | 0 reacties, praat mee

RvS: VNG mag Wob-verzoek negeren

De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) hoeft informatie over de uitvoering van het actieplan 'Nederland Open in Verbinding' niet openbaar te maken. Dit volgt uit een uitspraak van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State in een zaak tussen onderzoeksjournalist Brenno de Winter en de VNG. De Winter had de VNG op grond van de Wet openbaarheid van bestuur (Wob) gevraagd alle documenten openbaar te maken over de uitvoering van het actieplan, dat elektronische dienstverlening binnen de overheid wil verbeteren en waarbij overheden en semipublieke instellingen open standaarden en zo veel mogelijk open source software moeten gebruiken. De VNG was wel bij dit project betrokken. De VNG weigerde De Winters verzoek, omdat het volgens eigen zeggen geen bestuursorgaan was en daarmee niet onder de Wob-wetgeving valt. Laatste wijziging: 25 mei 2011, 13:44

De Raad van State is het met die zienswijze eens. “De VNG is een privaatrechtelijke rechtspersoon en is bovendien niet ‘met enig openbaar gezag bekleed’ wat dit onderwerp betreft”, aldus de hoogste bestuursrechter. De weigering van de VNG werd De Winter per brief gemeld. De Raad van State stelt dat die brief niet als ‘besluit’ gelezen kan worden, waartegen een beroepsmogelijkheid bij de rechter bestaat.

Tegen de uitspraak van de Raad van State is geen hoger beroep mogelijk. “Als de journalist inzage wil hebben in de documenten over de uitvoering van het actieplan, kan hij altijd nog een verzoek doen aan de gemeentebesturen die over de documenten beschikken”, aldus de Raad van State. De Winter overweegt een gang naar het Europese Hof voor de Rechten van de Mens. “Die toetsen anders. Hoe precies ga ik met mijn advocaat overleggen”, aldus De Winter, die de hulp van het Persvrijheidsfonds wil inschakelen.

Volledige tekst van de uitspraak

Bekijk meer van

Wob

Tip de redactie

Logo Publeaks Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Teddy van der Laan

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.