— dinsdag 21 juni 2016, 14:18 | 0 reacties, praat mee

Ruzie tussen Discovery en ARD en ZDF over kosten Olympische uitzendrechten

© Jeon Heon-Kyun / EPA

De Duitse publieke zenders ARD en ZDF zijn mogelijk niet in staat om de Olympische Spelen in 2018 en 2020 uit te zenden. Ze hebben ruzie over de kosten met Discovery Communications, die vorig jaar de exclusieve rechten voor het hele Europese continent verkreeg voor de Olympische Spelen van 2016 (Rio de Janeiro), 2018 (Pyongyang), 2020 (Tokio) en 2024. De onderhandelingen zijn vastgelopen, meldt het Duitse zakenblad Manager Magazin.

Discovery wil dat de publieke omroepen minstens 150 miljoen euro betalen voor de twee evenementen. Maar ARD en ZDF willen niet meer dan 100 miljoen euro betalen. De beide omroepen hebben de afgelopen periode al diep in de buidel moeten tasten voor de rechten van de Bundesliga: 137 miljoen per seizoen plus nog een tweecijferig miljoenenbedrag voor herhalingen. ARD en ZDF dreigen zelfs de al maanden durende onderhandelingen helemaal te beëindigen als Discovery deze zomer niet van mening verandert,.

Discovery zou nu ook kijken naar scenario’s waarbij ARD en ZDF niet zijn betrokken. Al zal dat moeilijk zijn, want het IOC schrijft voor dat een groot deel van de Spelen gratis te zien is. Uitzenden op Eurosport, een kanaal van Discovery, dekt de kosten die ze hebben moeten maken niet. Een andere oplossing van Discovery is dat ARD en ZDF andere sportrechten overdragen aan Eurosport zodat ze tegen een gereduceerd tarief toch de Olympische Spelen kunnen uitzenden.

Ook publieke omroepen in andere Europese landen hebben moeite moeten doen om de rechten voor de Olympische Spelen te verkrijgen. Voor de NOS in Nederland was het ook even onduidelijk of de Spelen van 2018 en 2020 op de Nederlandse buis te zien zouden zijn en ook de Britse BBC leek even in de problemen te komen omdat er bezuinigingen dreigden. Meer bij Broadband TV News

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Dolf Rogmans
Hoofdredacteur

Marjolein Slats
Adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab
Redacteur

Lars Pasveer
Redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven
Redacteur

Anneke de Bruin
Vormgever

Marc Willemsen
Webontwikkelaar

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.