training eu starters

— maandag 18 juli 2022, 08:07 | 0 reacties, praat mee

Russische tv-journaliste die tegen oorlog ageerde opnieuw opgepakt

De Russische tv-journaliste Marina Ovsjannikova tijdens haar protestactie op de Russische televisie. - © AFP

Marina Ovsjannikova, de Russische tv-journaliste die in maart tijdens een nieuwsuitzending op de Russische staatstelevisie poseerde met een plakkaat tegen de oorlog in Oekraïne is opnieuw voor korte tijd opgepakt. Dat meldde haar advocaat zondag op Telegram. De reden voor de arrestatie lijkt een nieuwe protestactie afgelopen vrijdag. Laatste wijziging: 18 juli 2022, 08:10

Marina Ovsjannikova had die dag foto’s van zichzelf op Telegram gezet waarop ze, in het zicht van het Kremlin, protesteerde met een bord waarop de tekst stond: “Poetin is een moordenaar.” Zondag volgden foto’s op Facebook waarop te zien is dat zij door politieagenten in een minibusje wordt gezet. Zeven uur later postte de journaliste echter een bericht dat ze weer is vrijgelaten. “Ik ben nu thuis en alles is in orde”, schreef zij.

Ovsjannikova haalde eerder al wereldwijd het nieuws door in maart een live-uitzending van de belangrijkste Russische staatszender binnen te lopen en “stop de oorlog” te roepen. “Geloof de propaganda niet, ze liegen je voor” stond er toen op een protestbord, dat ze gedurende enkele seconden achter de nieuwslezeres kon laten zien.

Met haar protestactie wilde ze de wereld laten zien dat “Russen tegen de oorlog zijn”. Tegelijkertijd wilde ze haar landgenoten duidelijk maken dat ze “kritisch moeten nadenken en de informatie die hen wordt aangeboden kritisch moeten analyseren”.

Na haar actie werd Ovsjannikova gevangengezet en veertien uur lang verhoord, waarop ze een boete van 30.000 roebel (bijna 260 euro) kreeg. Daarna werd ze vrijgelaten, in de wetenschap dat haar een celstraf van vijftien jaar boven het hoofd hangt voor het verspreiden van “valse informatie”. Ze nam ontslag bij de staatszender waarvoor ze werkte, maar weigerde het politiek asiel dat Frankrijk haar aanbood. Ze wilde in Rusland blijven, ondanks het feit dat ze met haar actie het leven van haar gezin had “geruïneerd”.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.