— woensdag 4 oktober 2023, 10:57 | 0 reacties, praat mee

Rusland: acht jaar cel voor anti-oorlogsprotest journalist Marina Ovsjannikova

Augustus 2022: Ovsjannikova in de glazen cel van de Moskouse rechtbank. Ze moest zich verdedigen voor het verspreiden van desinformatie over de strijdkrachten, omdat ze had deelgenomen aan een protest in juli van dat jaar. Inmiddels is Ovsjannikova niet meer in Rusland. In de andere zaak is ze bij verstek veroordeeld. | EPA

Marina Ovsjannikova, de Russische journalist die in maart 2022 een live-uitzending van Kanaal Een verstoorde met een anti-oorlogsprotest, is door een Russische rechtbank veroordeeld tot 8 jaar gevangenisstraf. Dat gebeurde bij verstek, want het is onduidelijk waar Ovsjannikova momenteel verblijft. Laatste wijziging: 4 oktober 2023, 13:06

Ze verblijft vermoedelijk met haar dochter in een Europees land. AD-verslaggever Dénis van Vliet meldt op Twitter/X dat ze tussen adressen binnen Frankrijk wisselt en dat haar ex-man, zoon en moeder tegen haar hebben getuigd.

Ovsjannikova werkte vorig jaar voor dagblad Die Welt, waar ze schreef over de schaamte die ze voelde zo lang aan propaganda tegen Oekraïne te hebben meegewerkt. Oekraïense demonstranten deden in april 2022 een oproep aan Axel Springer om Ovsjannikova te ontslaan, maar dat werd geweigerd. “Deze vrouw staat aan de juiste kant van de geschiedenis”, stelde chef Buitenland Klaus Geiger toen.

Veel Oekraïners vonden het vorig jaar verdacht dat Ovsjannikova’s stunt maar licht werd bestraft. De snelheid waarmee Ovsjannikova in het Westen nieuw emplooi én steun vond, verbaasde critici. Russen die op straat uit protest blanco A4-tjes ophouden worden zwaarder gestraft, stellen ze.

Een gastcollege over desinformatie en propaganda dat Ovsjannikova vorig jaar zomer zou geven bij het persbureau Interfax-Oekraïne, werd één dag na de aankondiging alweer ingetrokken.

De rechtbank verklaarde Ovsjannikova schuldig aan het verspreiden van onjuiste informatie over de Russische strijdkrachten, meldt RTL Nieuws.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.