— vrijdag 18 maart 2022, 09:11 | 0 reacties, praat mee

Liveblog Oekraïne: Osjannikova ondergedoken en Oekraïense journalist vermist

Een muurschildering van de Oekraïense president Volodymyr Zelenski in Barcelona. - © ANP / Andreu Dalmau

In dit artikel houden we je op de hoogte van de ontwikkelingen rondom de oorlog in Oekraïne en de impact op journalisten, media en journalistiek. Marina Osjannikova, de medewerkster van staatszender Channel One die tijdens een live-uitzending opriep tot het einde van de oorlog, heeft ontslag genomen en zit ondergedoken. Een journalist van de Oekraïense krant Novyi Den is sinds eind vorige week vermist. Laatste wijziging: 19 maart 2022, 08:02

We houden een overzicht bij met journalisten die verslag doen vanuit Rusland en Oekraïne. Dat overzicht vind je hier.

Steun pers in Oekraïne
Beeld en Geluid Den Haag komt in actie om de vrije pers in Oekraïne te steunen. Door een donatie te doen ontvang je een raamposter waarmee je je steun voor de Oekraïense journalisten kunt uiten. De opbrengst komt volledig ten goede aan Free Press Unlimited, dat op dit moment in Oekraïne journalisten beschermt en middelen verschaft om zo goed mogelijk onafhankelijke informatie te blijven verzorgen. Meer bij Beeld en Geluid Den Haag.

Oekraïense journalist Oleh Baturyn vermist
Een verslaggever van de Oekraïense krant Novyi Den, Oleh Baturyn, is sinds 12 maart vermist. Dat meldt het Committee to Protect Journalists (CPJ). Baturyn is niet meer gezien sinds hij een kennis zou gaan ontmoeten bij een busstation in de stad Kachovka in de zuidelijke regio Cherson. Hij keerde niet meer terug van die afspraak.

Dat blijkt uit gesprekken met Baturyns partner en berichten van een Oekraïense persvrijheidsgroep. Ook de Oekraïense journalistenvereniging bevestigt de vermissing. Het CPJ roept iedereen die informatie over de vermissing heeft op zich te melden.

Zelenski bedankt ondergedoken Osjannikova
De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft de Russische Marina Osjannikova bedankt voor haar protestactie. Dat deed hij in een videotoespraak. De medewerkster van staatszender Channel One rende maandag de set van een live-uitzending op, en hield daarbij een bord in beeld waarmee ze opriep de oorlog te stoppen.

Zelenski noemde in zijn toespraak dat de actie van Osjannikova moedig. Zelenski: “Ik bedank alle Russen die het aandurven de waarheid te vertellen en vechten tegen het verspreiden van leugens, in het bijzonder de vrouw die het aandurfde een protestbord te laten zien tijdens het nieuws.’’

Osjannikova werd woensdag voorgeleid bij de Russische rechtbank en kreeg een boete van 30.000 roebel (zo’n 250 euro) opgelegd. Ze heeft inmiddels ontslag genomen en Het Parool meldt dat Osjannikova inmiddels bij vrienden ondergedoken zit. “Ik hoop gewoon dat mijn offer niet tevergeefs was en dat het mensen de ogen opent.”

Ook is duidelijk geworden dat ze Rusland niet gaat verlaten. Het Franse aanbod om daar asiel te krijgen heeft ze afgeslagen, ze blijft in Rusland.

Tip de redactie

Wil je Villamedia tippen, maar is dat te gevoelig voor een gewone mail? Villamedia is aangesloten bij Publeaks, het platform waarmee je veilig en volledig anoniem materiaal met de redactie kunt delen: publeaks.nl/villamedia

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Rutger de Quay, redacteur

Nick Kivits, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Emiel Smit

Loes Smit

Webbeheer

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

vacatures@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.