e learning nvj

— dinsdag 28 december 2021, 10:47 | 0 reacties, praat mee

Russische onderzoeksjournalist werken onmogelijk gemaakt, wijkt uit naar Londen

Andrej Zacharov, een bekende Russische onderzoeksjournalist die voor de Britse publieke omroep BBC werkte, is naar Londen uitgeweken, meldt de Volkskrant. Hij klaagt dat hem het werken onmogelijk wordt gemaakt door de autoriteiten, sinds hij in oktober tot 'buitenlands agent' is verklaard.

Journalisten of media moeten onder meer in hun uitingen vermelden dat ze dat label hebben en ze worden onderworpen aan streng financieel toezicht.

Daar kwam nog bij dat de autoriteiten hem permanent volgden, schrijft de Volkskrant. Volgens de journalist houden ze hem mogelijk in de gaten wegens zijn onderzoek voor de BBC naar Evil Corp, een groep Russische hackers die de FBI ervan beschuldigt dat zij ruim 100 miljoen dollar van westerse banken, bedrijven en instellingen hebben gestolen of afgeperst.

Eerder dit jaar zetten de Russische autoriteiten BBC-correspondent Sarah Rainsford het land uit. Haar werkvergunning werd niet verlengd. In november werd Volkskrant-correspondent Tom Vennink het land uitgezet. Zijn verblijfsvergunning is per direct ingetrokken vanwege “administratieve overtredingen” en hij mag tot 2025 Rusland niet meer in. Villamedia sprak begin deze maand nog met Vennink over zijn vertrek en zijn nieuwe plannen.

Bekijk meer van

Rusland BBC Andrej Zacharov

Praat mee

Colofon

Villamedia is een uitgave van Villamedia Uitgeverij BV

Uitgever

Dolf Rogmans

Postadres

Villamedia Uitgeverij BV
Postbus 75997
1070 AZ Amsterdam

Bezoekadres

Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Factuurgegevens

Villamedia Uitgeverij BV
Johannes Vermeerstraat 22
1071 DR Amsterdam

Contact

redactie@villamedia.nl

Redactie (tips?)

Chris Helt, hoofdredacteur

Marjolein Slats, adjunct-hoofdredacteur

Linda Nab, redacteur

Lars Pasveer, redacteur

Trudy Brandenburg-Van de Ven, redacteur

Sales

Sofia van Wijk

Jenny Fritschy

Webontwikkeling

Marc Willemsen

Vacatures & advertenties

redactie@villamedia.nl

Bereik

Villamedia trekt maandelijks gemiddeld 120.000 unieke bezoekers. De bezoekers genereren momenteel zo’n 800.000 pageviews.

Rechten

Villamedia heeft zich ingespannen om alle rechthebbenden van beelden en teksten te achterhalen. Meen je rechten te kunnen doen gelden, dan kun je je bij ons melden.